Tramps un Abe apsprieduši ballistiskās raķetes izmēģinājumu Ziemeļkorejā

© U.S. Missile Defense AgencyBallistiskās raķetes starts. Foto no arhīva
Ballistiskās raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korejas Tautas Demokrātiskā Republika nav noslēgusi kodolprogrammu, neskatoties uz ANO Drošības padomes centieniem, – sestdienas naktī uz Japānas jūras pusi startēja ballistiskā raķete.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Ballistiskā raķete Ziemeļkorejā startēja pl. 07.55 pēc vietējā laika (00.55 pēc Latvijas laika) no kara aviācijas bāzes valsts rietumos. Dienvidkorejas bruņotie spēki informēja, ka raķete pārvarējusi aptuveni 500 kilometrus un nokritusi Japānas jūrā.

Pēc raķetes starta Dienvidkorejā un Japānā notika Nacionālās drošības padomes ārkārtas sēdes. Japāna pauda cerību uz ANO Drošības padomes tūlītēju atbildi.

Гостиница Рюген и жилые дома в Пхеньяне - Sputnik Latvija
Pārbēdzējs no Ziemeļkorejas pastāstījis par Phenjanas plāniem

Iepriekš KTDR līderis Kims Čenuns savā Jaungada uzrunā paziņoja, ka valsts sasniegusi starpkontinentālo ballistisko raķešu izstrādes noslēguma posmu. Phenjana ir gatava palaist raķeti jebkurā laikā atbilstoši valdības lēmumam, atzīmēja KTDR vēstnieks Krievijā Kims Henčžuns.

2016. gada janvārī Phenjana veica četrus kodolieroču izmēģinājumus, bet februārī palaida raķeti, kas, saskaņā ar vairāku ekspertu vērtējumiem, var sasniegt mērķus līdz 12 tūkstošu kilometru attālumā. ANO Drošības padome un vairākas valstis pieņēma sankcijas ar mērķi piespiest KTDR atteikties no kodolieroču un raķešu izstrādes. Ziemeļkoreja nav pārtraukusi kodolieroču programmu un jau septembrī veica spēcīgāko kodolieroču izmēģinājumu valsts vēsturē.

Naktī Ziemeļkorejā tika palaista pirmā ballistiskā raķete kopš jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa stāšanās amatā. Šajā laikā pie viņa ar vizīti ieradies Japānas premjerministrs Sindzo Abe. Kopīgās preses konferences laikā Tramps informēja, ka Japānas aizsardzība ir prioritārs uzdevums.

Новоизбранный президент Америки Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Donalds Tramps sola nepieļaut kodolieroču sekmīgu izstrādi Ziemeļkorejā

Japānas premjerministrs Sindzo Abe norādīja, ka raķešu palaišana Ziemeļkorejā ir "absolūti nepieņemama".

"Tikšanās laikā ar prezidentu Trampu viņš man apliecināja, ka Savienotās Valstis vienmēr pilnībā atbalstīs Japānu. Pašlaik viņš ir šeit kopā ar mani, lai nodemonstrētu savu apņēmību," — pavēstīja Abe, uzstājoties Floridā, kur viņš pavada brīvdienas kopā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

"Mēs plānojam nākotnē nostiprināt mūsu aliansi," — piebilda Abe. Pēc viņa vārdiem, KTDR pienākums ir ievērot ANO DP rezolūcijas, kas pieņemtas ar mērķi pārtraukt Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

Ziņu lente
0