Gaidāmais naturalizācijas referendums radījis strīdus Šveicē

© Foto : pixabay.com / cricrimoLozanna, Šveice. Foto no arhīva
Lozanna, Šveice. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveicē gaidāms referendums par naturalizācijas procesa atvieglošanu imigrantiem trešajā paaudzē. Galēji labējie aģitācijā pret to izmanto attēlu, kurā redzama sieviete nikābā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Jautājums par to, vai vai būtu nepieciešams atvieglot naturalizāciju imigrantiem trešajā paaudzē, draud sašķelt Šveices sabiedrību, raksta The Local.

Atšķirībā no daudzām citām valstīm, Šveices pilsonību nav iespējams saņemt tiem, kas šajā valstī dzimuši, tāpēc valstī dzivo aptuveni 25 tūkstoši imigrantu trešajā paaudzē. Valdība ierosinājusi konstitūcijas grozījumus, kas atvieglos naturalizāciju imigrantiem trešajā paaudzē. Šodien Šveicē notiek referendums par šo jautājumu.

Izmaiņas skars cilvēkus vecumā līdz 25 gadiem, kas dzimuši Šveicē un mācījušies vietējās skolās vismaz piecus gadus. Vecuma ierobežojumi ieviesti, lai nākamie pilsoņi neizvairītos no obligātā karadienesta, iesniedzot lūgumu uzņemt pilsonībā, kad karaklausības vecums jau būs pagājis.

Gerhards Šrēders. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šrēdera kungs, kāds būs 2017. gads?

Aprēķini liecina, ka 60% imigrantu trešajā paaudzē, kur atbilst visām prasībām, ir itāļi. Taču tas nemulsina galēji labējās Šveices Tautas partijas aktīvistiem, kuri protestē pret naturalizācijas atvieglošanu — aģitācijas plakātos viņi atainojuši sievietes nikābos.

Partijas pārstāvji apgalvo, ka viņus nebiedē pilsonības piešķiršana itāļiem, taču satraukumu rada apsvērums, ka reiz trešās paaudzes imigranti nāks pavisam no citām valstīm: no Āfrikas, Sīrijas vai Afganistānas. 2009. gadā pēc Šveices Tautas partijas ierosinājuma valstī notika referendums jautājumā par mošeju būves aizliegumu — šo iniciatīvu atbalstīja 57,5% vēlētāju.

Aptauju rezultāti liecina, ka 55-66% vēlētāju atbalsta naturalizācijas atvieglošanu, taču pēdējā laikā atbilde "nē" kļuvusi populārāka aptuveni par 10%.

Ziņu lente
0