Snoudens pozitīvi vērtē informāciju par viņa iespējamo izdošanu ASV

© Foto : twitter.com / SnowdenASV specdienestu bijušais darbinieks Eduards Snoudens
ASV specdienestu bijušais darbinieks Eduards Snoudens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV specdienestu bijušais darbinieks Eduards Snoudens uzskata, ka mediju ziņojumi par viņa iespējamo izdošanu ASV liecina, ka viņš nav sadarbojies ar izlūkdienestiem Krievijā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. ASV specdienestu bijušais darbinieks Eduards Snoudens mediju ziņojumus par viņa iespējamo izdošanu ASV uzskata par "neapstrīdamu pierādījumu" tam, ka viņš nekad nav sadarbojies ar Krievijas izlūkdienestiem, informē RIA Novosti.

"Beidzot: neapstrīdams pierādījums tam, ka nekad neesmu sadarbojies ar Krievijas izlūkdienestiem," — viņš raksta mikroblogā Twitter. Viņs norāda, ka "neviena valsts neiztirgo savus izlūkus, jo pārējie varētu izbīties par risku kļūt nākamajiem."

Iepriekš telekanāls NBC, atsaucoties uz anonīmu ASV administrācijas pārstāvi, informēja, ka Krievija izvērtējot iespēju nodot Eduardu Snoudenu kā "dāvanu" prezidentam Donaldam Trampam.

Bijušais padomnieka nacionālās drošības jautājumos vietnieks Huans Sarate pārliecinājis Trampa administrāciju piesardzīgi izturēties pret jebkuru Krievijas prezidenta Vladimira Putina ierosinājumu, kas attiecas uz Snoudenu.

Бывший сотрудник ЦРУ и Агентства национальной безопасности США Эдвард Сноуден. - Sputnik Latvija
Eduarda Snoudena dzīve Krievijā

"Krievijai tas būtu izdevīgi. Viņi jau ir saņēmuši visu nepieciešamo informāciju," — telekanāls citē Sarates teikto, kurš uzskata, ka "tas (Snoudena izdošana ASV — red.), domājams, ļoti patiktu Putinam", taču kaitēs amerikāņu izlūkdienestu autoritātei.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nesenajā intervijā telekanālam BBC pavēstīja, ka jautājumu par Snoudena ekstradīciju ASV var atrisināt Krievijas migrācijas dienesti vai valsts vadītājs.

"Radīt plaisu" pirms Putina un Trampa tikšanās

Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs uzskata, ka mediju ziņojumi par Krievijā dzīvojošā ASV NDA bijušā līdzstradnieka Eduarda Snoudena izdošanu Savienotajām Valstīm ir kārtējā "preses pīle".

Бывший сотрудник американских спецслужб Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Snoudens publicē jaunus atmaskojumus
"Man šķiet, tā ir "pīle". Izlūkdienesti parasti nekad nekomentē tamlīdzīgus lēmumus, to dara tikai vienas vai otras valsts augstākā amatpersona," — paskaidroja senators, specdienestu ģenerālis.

Pēc Džabarova domām, šī informācija sniegta ar mērķi "radīt plaisu" ASV un Krievijas vadības starpā pirms abu prezidentu tikšanās. "Amerikas elite cenšas izsist Trampu no līdzsvara, ņemot vērā iespējamo attiecību uzlabošanos ar Krieviju," — pauda uzskatu politiķis.

Informācija par to, ka Krievija it kā izskatot iespēju izdot ASV Eduardu Snoudenu, ir kārtējā nepatiesā ziņa, lai nostādītu neērtā situācijā gan Maskavu, gan Vašingtonu, uzskata Valsts Domes deputāts Nikolajs Kovaļevs.

"Es to uzskatu par kārtējo nepatieso informāciju ar mērķi, kā mēdz teikt, "troļļot" gan Krievijas, gan Amerikas pozīcijas un nostādīt tās neērtā situācijā," — paziņoja Kovaļevs RIA Novosti.

"Tas ir mēģinājums ietekmēt noskaņojumu gan Amerikā, gan Krievijā, lai arī tam nav nekāda objektīva pamata un ticamu ziņu," — piebilda deputāts.

Nepamatotas spekulācijas

Krievijai nav nekāda pamata izdot amerikāņu specdienestu bijušo līdzstrādnieku Eduardu Snoudenu ASV, Krievija par to pat nedomā, RIA Novosti paziņoja advokāts Anatolijs Kučerena, kurš pārstāv Snoudena intereses Krievijā.

"Tās nebūt nav pirmās spekulācijas šajā jautājumā. Vispirms tamlīdzīgas spekulācijas pieminēja izlūkošanas bijušie darbinieki, bijušie vadītāju vietnieki. Pēc tam sākās debates Rietumu presē. Šodien atkal parādījušies paziņojumi," — atgādināja Kučerena.

Advokāts uzsvēra, ka Krievija "nenodarbojas ar cilvēku tirdzniecību". "Eduards dzīvo brīvā valstī, var brīvi pārvietoties gan pa Krievijas teritoriju, gan citās valstīs. Patlaban notiekošais ir tā saucamā "augstā" politika, tā nāk no Amerikas specdienestu dzīlēm," — viņs paskaidroja.

"Visi šie "avoti" ir no gaisa grābti. Kādam neliek mieru, kāds nevar nomierināties. Pašreizējais jautājums par Snoudenu atrisināts spēkā esošās likumdošanas ietvaros. Eduards nepārkāpj likumu. Krievija par nepārdomā viņa izdošanu, par to nevar būt ne runas," — uzsvēra aģentūras sarunbiedrs.

Эдвард Сноуден - Sputnik Latvija
Vācu specdienesti uzskata Snoudenu par Krievijas aģentu
Janvārī Snoudena termiņuzturēšanās atļauja Krievijā tika pagarināta līdz 2020. gadam. Snoudena advokāts informēja, ka viņš dzīvo Krievijā, strādā, nodarbojas ar sabiedrisko darbību un tiesību aizsardzību, kā arī piedalās konferencēs.

2013. gada jūnija sākumā Edvards Snoudens nodeva plašsaziņas līdzekļu rīcībā ziņas par amerikāņu specdienestu programmām, kas ļauj novērot pilsoņus visā pasaulē. Saskaņā ar ASV varas iestāžu apsūdzībām Snoudenam draud cietumsods uz ilgiem gadiem. Viņš tiek apsūdzēts par nelikumīgu informācijas izpaušanu, izlūkošanas informācijas izpaušanu un valsts īpašumu zādzību.

Edvards Snoudens bēga no ASV uz Honkongu un 2013. gada 23. jūnijā ieradās Maskavā. Pēc tam Krievija piešķīra viņam pagaidu patvērumu ar noteikumu — viņam bija jāpārtrauc pret ASV vērstā darbība.

Ziņu lente
0