Čehijas prezidents: pļāpas par kiberuzbrukumiem nākušas modē

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasČehijas prezidents Milošs Zemans
Čehijas prezidents Milošs Zemans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušonedēļ Čehijas ārlietu ministrs Lubomirs Zaoraleks ziņoja, ka pēdējā laikā viņa ministrija pastāvīgi saskaras ar hakeru uzbrukumiem, kuru raksturs līdzinoties ASV Demokrātiskās partijas interneta sistēmu uzlaušanai.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Pļāpas par dažādiem kiberuzbrukumiem ir nākušas modē, turklāt dažiem tās vajadzīgas, lai parādītu sevis nepieciešamību, svētdien vakarā intervijā Čehijas televīzijā savu viedokli pauda valsts prezidents Milošs Zemans, komentējot ārlietu ministra ziņas par hakeru uzbrukumiem viņa resoram, informē RIA Novosti.

Pagājušonedēļ Čehijas ārlietu ministrs Lubomirs Zaoraleks ziņoja, ka pēdējā laikā viņa ministrija pastāvīgi saskaras ar hakeru uzbrukumiem, kuru raksturs līdzinoties ASV Demokrātiskās partijas interneta sistēmu uzlaušanai. Ministrs atzīmējis, ka kiberuzbrukums esot veikts ar "visai izmalcinātu paņēmienu" un aiz tā varot "stāvēt cita valsts."

"Es saskatu lielu teroraktu risku Eiropā, tostarp Čehijā, taču domāju, ka runas par dažādiem kiberuzbrukumiem daļēji nākušas modē," — pavēstīja Zemans.

Čehijas prezidents pavēstīja, ka uzskatītu par nopietnu lietu, ja kāds hakeris, piemēram, radītu traucējumus elektrostacijas vai sabiedriskā transporta funkcijās. Viņš atbalstītu konkrētas darbības pret tādiem hakeriem.

"Taču, ja kāds vairākus gadus lasa (ASV prezidenta kandidātes) Hilarijas Klintones vai (Čehijas premjerministra) Boguslava Sobotkas pastu, un tagad — arī ĀM pastu, man nāk smiekli, jo varu par 90% apgalvot, ka viņi tur atradīs tikai makulatūru," — paskaidroja Zemans.

Pie tam sarunā viņš pauda pārliecību, ka ar ziņojumiem par hakeru uzbrukumiem kāds var arī "sevi reklamēt, lai palielinātu darbinieku skaitu, kuri cīnīsies ar kiberbriesmām, lai palielinātu tamlīdzīgu iestāžu budžetu."

Spānija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spānijā pēc FIB pieprasījuma aizturēts programmētājs no Krievijas

Jautāts par to, kādas ir viņa domas par vietējo mediju publicētajām spekulācijām par to, ka aiz hakeru uzbrukumiem Ārlietu ministrijai varētu stāvēt Krievija, Zemans attrauca, ka aiz tiem var stāvēt jebkurš.

"Visiem zināms, ka Amerika izsekoja Angelu Merkeli, pat noklausījās viņas telefona sarunas, tāpēc aiz tiem (uzbrukumiem — red.) var stāvēt jebkurš. Taču mēs neesam Vācija, mūsu premjers nav Angela Merkele, tāpēc varam loģiski secināt, ka interese par mums ir daudz mazāka, un mēs sev pārāk glaimojam, ja domājam, ka ārvalstu specdienesti saspringti seko situācijai Čehijas Republikā," — norādīja Zemans.

Ziņu lente
0