Politika

Ināra Mūrniece pieķerta krievu valodas izmantošanā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālisti vairākkārt centušies uzzināt, kādā valodā Saeimas spīkere Ināra Mūrniece sarunājās ar krievvalodīgu Zilupes mēru, un, nesagaidot atbildi, iesnieguši prasību tiesā.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Publicists Lato Lapsa griezies administratīvajā tiesā pret Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, apsūdzot viņu krievu valodas lietošanā oficiālā brauciena laikā, raksta Focus.lv.

Kā zināms, Mūrniece ir Nacionālās apvienības biedre. Pavisam nesen politiķe uzstājās partijas kongresā, kur daudz tika runāts par latviešu valodas valdošo lomu, un tika apspriests prezidenta Vējoņa ekspertu komisijas priekšlikums par to, ka amatpersonas varētu sniegt intervijas krievu valodā krievvalodīgajiem medijiem.

Покупательница в магазине - Sputnik Latvija
Rīgas lielveikalā pircēja saņēmusi pārmetumus par latviešu valodu

Turklāt Mūrniece vairākkārt kritizējusi Latvijas pilsoņus, kuri sarunājas krieviski: viņasprāt, krievu valoda liek jaunajiem latviešiem atstāt valsti, bet krievvalodīgie mediji apraksta notikumus Latvijā tādā gaismā, kas ir īpaši patīkams Kremlim.

Tomēr 2015. gada rudenī Mūrniece apmeklēja Zilupi un oficiāli tikās ar mēru Oļegu Agafonovu. Gandrīz gadu vēlāk Valsts valodas centra inspekcija atzina, ka Agafonovs neprot latviešu valodu tādā mērā, kādā viņam tā jāprot domes priekšsēdētāja postenī. Kādā valodā tādā gadījumā ar viņu runājusi principiālā valsts aizstāve?

Lai noskaidrotu šo jautājumu, publicists Lato Lapsa iesniedzis iesniegumu administratīvajā tiesā — galu galā, brauciens bija oficiāls, uz valsts rēķina, un Mūrniece Zilupē pārstāvēja visu Saeimu. Tiesa pieņēma pieteikumu un nolēma sākt vēl vienu administratīvo lietu, kura par atbildētāju uzstājās Saeimas prezidijs. Pie tam tiesa nolēma, ka priekšsēdētājai jāatvainojas žurnālistiem, kuri iepriekš uzdeva jautājumu par tikšanās valodu ar Agafonovu, taču atbildi nesaņēma.

Pēc šī lēmuma pieņemšanas Mūrniece vērsusies administratīvajā rajona tiesā ar oficiālu lūgumu izbeigt lietu.

Ziņu lente
0