Valsts ĀCM skartajai saimniecībai Krimuldā kompensēs 695 000 eiro

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasValsts ĀCM skartajai saimniecībai Krimuldā kompensēs 695 000 eiro. Foto no arhīva
Valsts ĀCM skartajai saimniecībai Krimuldā kompensēs 695 000 eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka atlīdzība pienākas par 5023 cūku likvidēšanu, taču nezināja, kādi ir reālie saimniecības zaudējumi.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartās Krimuldas novada saimniecības "Rukas" saimnieki saistībā ar cūku likvidēšanu no valsts saņems kompensāciju 695 000 eiro apmērā, informē LETA, atsaucoties uz zemkopības ministra Jāņa Dūklava intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teikto.

Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā - Sputnik Latvija
Sākts kriminālprocess par cūku inficēšanos ar ĀCM Krimuldas novadā

Ministrs norādīja, ka atlīdzība pienākas par 5023 cūku likvidēšanu. To, kādi ir reālie saimniecības zaudējumi, Dūklavs nezināja teikt.

No Eiropas Savienības valsts saņems atpakaļ 70% izmaksātās kompensācijas.

Kā norādīja ministrs, Krimuldas novada saimniecības īpašnieks izteicies, ka plāno atjaunot saimniecības darbību. Dūklavs gan atzina, ka tas būs iespējams, kad būs pārliecība, ka cūkas šajā vietā audzēt ir droši. Līdz ar to līdz saimniecības atjaunošanai varētu paiet vismaz pusgads.

Kā ziņots, "Ruku" saimniecības apsaimniekotāja SIA "Ancers" valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš atzina, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro.

Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi — "Rukas" sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī — gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums bija vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par Krimuldas novada saimniecības "Rukas" audzēto cūku inficēšanos ar Āfrikas cūku mēri.

Ziņu lente
0