Politika

Tramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju

© REUTERS / Kevin LamarqueTramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju
Tramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju par atteikšanos izpildīt viņa rīkojumu. Ģenerālprokuratūru turpmāk vadīs Virdžīnijas štata Austrumu apgabala prokurore Dana Boente.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju — Tieslietu ministrijas vadītāju Salliju Jeitsu, kura atteikusies izpildīt viņa rīkojumu par imigrāciju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Baltā nama sniegto informāciju.

Министр иностранных дел Польши Витольд Ващиковский - Sputnik Latvija
Politika
Polijas ārlietu ministrs aizstāv Trampa rīkojumu par imigrācijas ierobežošanu

Ģenerālprokuratūru turpmāk vadīs Virdžīnijas štata Austrumu apgabala prokurore Dana Boente.

"Ģenerālprokurora vietas izpildītāja Sallija Jeitsa ir nodevusi Tieslietu ministriju, atsakoties pildīt likumīgu rīkojumu, kura mērķis ir Savienoto Valstu pilsoņu aizsardzība," — teikts Baltā nama paziņojumā.

Administrācija atgādināja, ka Jeitsa strādāja iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas komandā.

"Jeitsas kundzi iecēla amatā Obamas administrācija, kuras pozīcija jautājumā par robežam bija vāja un ļoti vāja — jautājumā par nelegālo imigrāciju," — vēsta Baltais nams.

"Laiks nopietni izvērtēt mūsu valsts aizsardzību. Aicinājums stingrāk atlasīt cilvēkus, kuri ierodas no septiņām bīstamām vietām, nav galējs pasākums. Tas ir saprātīgi un nepieciešami mūsu valsts aizsardzībai," — piebilda Trampa administrācijas pārstāvji.

Dana Boente vadīs Tieslietu ministriju līdz brīdim, kad šo amatu ieņems Ģenerālprokurora kandidāts Džefs Sešns, paskaidroja prezidenta administrācija. 

Iepriekš ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāja Sallija Jeitsa pavēlēja Tieslietu ministrijas juristiem neaizstāvēt tiesā Trampa rīkojumu imigrācijas jautājumā.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps paziņojis, ka mediji kļūdaini interpretē viņa imigrācijas politiku

"Pagaidām neesmu pārliecināta, ka rīkojums ir likumīgs," — rakstīja Jeitsa ministrijas ierēdņiem adresētajā memorandā.

Sallija Jeitsa uz laiku saglabāja savu posteni pēc jaunā prezidenta inaugurācijas. Viņai bija jāizpilda ASV Ģenerālprokurora pienākumi līdz tiks apstiprināts kandidāts, ko šajā postenī vēlas iecelt Donalds Tramps.

Donalda Trampa rīkojums par ASV aizsardzību no terorisma parakstīts ar mērķi neielaist valstī radikālos islāmistus. Dokuments paredz bēgļu uzņemšanas apturēšanu: no Sīrijas — uz nenoteiktu laiku, no citām valstīm — uz 120 dienām. Pie tam uz 90 dienām liegta iebraukšana no vairākām valstīm, kas rada "īpašas bažas" — mediji informē, ka runa ir par Sīrijas, Irānas, Irākas, Lībijas, Somālijas, Sudānas un Jemenas valstspiederīgajiem.

Trampa rīkojums radījis neapmierinātību amerikāņu vidū. Piemēram, prasības pret rīkojumu iesniegtas Vašingtonas, Virdžīnijas, Kalifornijas, Ņujorkas un Masačūsetas štatos.

Ziņu lente
0