Politika

Gobiņš: Ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs iztrūka diskusijas par vidējo un ilgtermiņa redzējumu ārpolitikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš uzskata, ka ne ārlietu ministra ziņojumā, ne pašās debatēs nav atainoti lielie Eiropas izaicinājumi un tematikas tā, lai varētu saprast, ko tieši valsts vēlas.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs iztrūka diskusijas par vidējo un ilgtermiņa redzējumu ārpolitikā, — šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Latvijas ārlietu ministrs Egdars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas zivrūpnieki: Rinkēviča politika izmaksā pārāk dārgi

Gobiņš, kurš debates vēroja klātienē, pauda gandarījumu, ka šāda veida tradīcijas tiek turpinātas, taču debašu laikā vairāki no svarīgajiem jautājumiem tā arī netika izrunāti. "Daži no klātesošajiem jau minēja, ka nepieciešams vidējais un ilgtermiņa redzējums, ko debatēs un arī pašā ministra Edgara Rinkēviča ziņojumā īsti nemanīju," – viņš sacīja. "Kad tika kritizēta tā neesamība, tas tiešām bija pamatoti," – piebilda Gobiņš.

Tāpat Eiropas kustības Latvijā prezidenta ieskatā lielie Eiropas izaicinājumi un tematikas ne ziņojumā, ne arī pašās debatēs, īsti neparādījās tā, lai varētu saprast, ko tieši valsts vēlas. "Piemēram, ja notiktu Dublinas vai Šengenas reformas," – viņš norādīja.

Tomēr ziņojumā no Eiropas tematikām beidzot parādījusies Kohēzijas politika, kuru arī ministrs savā runā no Saeimas tribīnes uzsvēra. Tāpat viņš norādīja uz nepieciešamību komunicēt ar sabiedrību. "Šis jautājums ziņojumā tika iekļauts faktiski pateicoties Eiropas kustības Latvijā ierosinājumiem," – atgādināja Gobiņš. 

"Mēs neesam tikai reaģētāji, bet arī sava likteņa un kopējā Eiropas likteņa kalēji. Proaktīvie iedīgļi ir, bet būtu vēlams tos izstrādāt skaidrāk, jo, kā pašlaik varētu šķist, esam vienīgā valsts, kur nav skaidri definēts vidējais un ilgtermiņa redzējums ārpolitikā un Eiropas lietās," – pauda Gobiņš.

ES - Sputnik Latvija
Eiropa pati lems par savu nākotni

Viņa ieskatā šiem jautājumiem būtu tomēr jāpievērš uzmanība, lai valsts zinātu, ko tieši vēlas sasniegt. Tāpat tas atbildētu uz daudziem sabiedrības jautājumiem, kā arī atvieglotu ierēdniecības darbu. "Piemēram, braucot uz dažādām sanāksmēm. Gaiteņos pirms un pēc oficiālajām sarunām ir iespējams virzīt valsts intereses par nākamā un pat aiznākamā gada tematiku. Šādā veidā ir iespējams veidot savu ietekmi. Jo agrāk sāksim, jo labāk," – viņš piebilda.

Vakar Saeimā notika ikgadējās ārpolitikas debates, kurās tika apspriests arī ārlietu ministra Rinkēviča ziņojums.

Ziņu lente
0