"Gazprom" gatavs piegādāt ES tik daudz gāzes, cik nepieciešams

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom"
Gazprom - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa nevarēs nodrošināt slānekļa gāzes ieguvi un iepirkumus no ASV pietiekamā daudzumā, taču "Gazprom" ir gatavs piegādāt Eiropas Savienībai gāzi jebkādā apjomā.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Slānekļa gāzes revolūcija Eiropā nav gaidāma, taču "Gazprom" ir gatavs piegādāt Eiropas Savienībai gāzi jebkādā apjomā, Eiropas gāzes konferencē pavēstīja "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs.

Par "Slānekļa gāzes revolūciju" tiek dēvēta efektīvu gāzes ieguves tehnoloģiju ieviešana ASV no slānekļa iegulām. Krievijā, Francijā un Ukrainā arī izpētītas lielas slānekļa gāzes iegulas, taču tās ieguves potenciālās izmaksas ir daudz augstākas nekā ASV: Eiropai trūkst iekārtu un darbaspēka. Analītiķi prognozē, ka slānekļa gāzes ieguve Eiropā nebūs tikpat revolucionāra kā ASV. 

"Cerības uz amerikāņu slānekļa gāzes revolūcijas atkārtošanos Eiropā nav attaisnojušās (..) Amerikāņu slānekļa gāze dodas uz citiem tirgiem," — norādīja Medvedevs. 

Viņš uzsvēra, ka "Gazprom" joprojām ir vienīgais uzņēmums, kurš gatavs piegādāt gāzi jebkurā apjomā.

"Mēs varam piegādāt Eiropai tik daudz gāzes, cik tā pieprasīs," — teica "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks.

Gāzes vada Ziemeļu straume atklāšana Vācijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedrija saņēmusi pieteikumu "Ziemeļu straumes 2" izbūvei

Medvedevs piebilda, ka "Gazprom" īsteno komerciālus projektus — tiek būvēta infrastruktūra gāzes piegādei ES, kas neko neizmaksā nodokļu maksātājiem Eiropā.

"Ziemeļu straume 2" tiek īstenota tāpēc, ka mēs vēlamies piegādāt gāsi pa īsāko un efektīvāko maršrutu, nevis ar mērķi atņemt Ukrainai valūtas ieņēmumus, ko nes tranzīts," — viņš uzsvēra.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes vada maģistrāļu izbūvi no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes apmērā. "Gazprom" projektā piederēs 50% projekta, Eiropas kompānijām OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (izvesta no E.On) — pa 10%. Jaunais gāzes vads tiks izbūvēts līdzās "Ziemeļu straumei".

Ziņu lente
0