Diplomātisks jautājums: kādas valstis skars Trampa lēmums nomainīt vēstniekus

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pēc stāšanās postenī atstādinājis no amata ASV vēstniekus 80 valstīs, turklāt lēmuma izpildīšana nevar tikt atlikta.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. ASV Senāta Starptautisko lietu komiteja apstiprinājusi Reksa Tilersona kandidatūru ASV valsts sekretāra postenim, informē RIA Novosti, atsaucoties uz Senāta balsojuma rezultātiem.

Par viņa kandidatūru balsoja 11 Republikāņu partijas pārstāvji, pret — 10 demokrāti, ieskaitot agrāko Demokrātiskās partijas kandidātu viceprezidenta postenim Timu Keinu.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Lielās rungas meistari: kāpēc Tramps atsauc vēstniekus

Tagad Tilersona kandidatūru jāapstiprina visam Senātam.

ASV prezidents Donalds Tramps tūlīt pēc stāšanās postenī atstādinājis no amata ASV vēstniekus 80 valstīs, turklāt administrācija nav izvirzījusi konkrētus kandidātus, kas varētu stāties viņu vietā, informē avīze The Independent.

Baraka Obamas administrācijas ieceltajiem diplomātiem bija jāpamet ofisi līdz 20. janvāra dienas vidum, turklāt lēmuma izpildīšana nevar tikt atlikta, atzīmē izdevums. Trampa prasība attiecas uz tā saucamajiem karjeras diplomātiem.

Savu lēmumu Trampa komanda paziņoja jau 23. decembrī, rīkojums tika adresēts Valsts departamentam. Tas attiecas uz tā saucamajiem "politiskajiem" vēstniekiem, kuri amatus saņēmuši, pateicoties ciešiem sakariem ar aizejošo prezidentu Baraku Obamu. Viņu vidū ir ASV vēstnieki Kostarikā, Čehijā, Beļģijā, Jaunzēlandē, ANO galvenajā mītnē Ženēvā u.c.

Stingro notikumu izvērtēšanu "politiskie" vēstnieki varēja lūgt nākamajam ASV valsts sekretāram Reksam Tilersonam vai vienam ko Trampa komandas pārstāvjiem.

Vēstnieku nomaiņa pēc jauna ASV prezidenta nākšanas pie varas ir ierasta, taču vērā ņemams ir fakts, ka par to tika ziņots jaunās valdības darba pašā sākumā, uzsvēris izdevums. Pie tam jāpiebilst, ka profesionālie diplomāti turpina pildīt savas funkcijas mītnes zemēs, neskatoties uz valdības maiņu.

ASV vēstniece Latvijā Nensija Baikofa-Petita - Sputnik Latvija
ASV vēstniece ir sajūsmā par Latvijas jaunatni

Jaunās administrācijas lēmums skar tādas valsts kā Vāciju, Lielbritāniju, Kanādu, kā arī Ķīnu, Indiju, Japānu un Saūda Arābiju, kurās, domājams nāksies meklē jaunus vēstniekus.

Izdevums paskaidrojis, ka vēstnieku nomaiņas process nav ātrs, jo kandidatūras jāapstiprina Senātā.
Diplomātu iecelšanā liela loma būs arī jaunajam valsts sekretāram.

Pašlaik vēstnieki nav saņēmuši oficiālus paziņojumus un turpina darbu.

Piemēram, ASV vēstnieks Krievijā Džons Tefts ir karjeras diplomāts, un pagaidām nav saņēmis prasību atkāpties no amata, aģentūru RIA Novosti informēja ASV diplomātiskās misijas Maskavā preses dienests.

"Visiem Obamas administrācijas politiskajiem ielikteņiem bija līdz 7. decembrim jānosūta vēstules par atkāpšanos no amata, un viņu atlaišanai bija jāstājas spēkā 20. janvārī dienas vidū. Šogad karjeras diplomati tādus norādījumus vēl nav saņēmuši. ASV vēstniecības Krievijā tīmekļa vietnē norādīts, ka Tefts vairāk nekā 40 gadus ir karjeras diplomāts," — paskaidroja diplomātiskās misijas preses dienesta vadītāja Marija Olsone.

ASV un Latvijas diplomātiskās attiecības

ASV un Latvijas diplomātiskās attiecības tika pilnā mērā atjaunotas 1991. gada septembrī, tūlīt pēc tam, kad prezidents Džordžs Bušs atzina Latvijas neatkarību. 

1998. gada sākumā ASV un Baltijas valstu prezidenti parakstīja Partnerības hartu ar sadarbības attīstības mērķiem.

Par godu Latvijas un ASV attiecību atjaunošanas 20. gadskārtai ASV vēstniecība oficiāli atklāja jaunu diplomātiskās pārstāvniecības ēku.

Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielā politika: Merkele apmeklēs Igauniju, Baidens - Latviju

Pašlaik ASV vēstniece Latvijas Republikā ir Nensija Petita, ko Senāts apstiprināja 2015. gada jūlija beigās. Viņa ir karjeras diplomāte, pārvalda krievu, ukraiņu, vācu un spāņu valodas.

Iepriekš plašas diskusijas Latvijā izraisīja ASV vēstniecības lēmums publicēt sociālajos tīklos materiālus trīs valodās, tostarp krievu, valodā. Latvijas ĀM bija sašutusi par saziņas metodēm ar valsts iedzīvotājiem. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs lūdza vēstniecību rūpīgāk izvērtēt šo aspektu, un viņam solīja, ka saziņa krievu valodā tiks koriģēta.

Donalds Tramps intervijā Eiropas izdevumiem pastāstīja par savu valsts ārpolitikas vīziju. Piemēram, viņš kritizēja Obamas politiku attiecībā pret Izraēlu. Trampa padomnieks Tuvo Austrumu jautājumos būs viņa znots Džerads Kušners. Kā iepriekš vēstīts, viņš nodarbosies ar miermīlīgu situācijas regulējumu reģionā.

Ziņu lente
0