Wikileaks: Klintones štābs sākotnēji plānojis atbalstīt Trampu

© Sputnik / Никита Шохов / Pāriet pie mediju bankasDemokrātiskās partijas pārstāve Hilarija Klintone. Foto no arhīva
Demokrātiskās partijas pārstāve Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta bijušās kandidātes Hilarijas Klintones štābs priekšvēlēšanu kampaņas agrīnajā posmā plānojis sniegt atbalstu republikāņu kandidātam Donaldam Trampam.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. ASV prezidenta bijušās kandidātes, Demokrātiskās partijas pārstāves Hilarijas Klintones štābs priekšvēlēšanu kampaņas agrīnajā posmā plānojis sniegt atbalstu republikāņu kandidātam Donaldam Trampam, cerot, ka viņš būs vājš konkurents, liecina viens no štāba dokumentiem, ko otrdien publicēja portāls WikiLeaks, informē RIA Novosti.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Pētījums: Viltus ziņas neietekmēja ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu
Dokuments, kas datēts ar 2015. gada 7. aprīli, adresēts ASV Demokrātiskās partijas Nacionālās komitejas locekļiem, tostarp Klintones priekšvēlēšanu kampaņas vadītājam Džonam Podestam. Tajā īsumā minēti priekšvēlēšanu stratēģijas ierosinājumi attiecībā uz Republikāņu partijas kandidātiem.

Galvenā nostādne ir "padarīt jebkuru republikāņu kandidātu nepatīkamu lielākajai daļai elektorāta." Šim nolūkam tika plānots "ieslēgt visus republikāņu kandidātus ārkārtīgi konservatīvās pozīcijās," kam vajadzēja nākt viņiem par ļaunu vispārējās vēlēšanās, mazināt uzticību, lai viņi nevarētu uzbrukt demokrātiem, kā arī "saduļķot ūdeni" jebkādu potenciālu uzbrukumu gadījumā, ar ko varētu saskarties Klintone.

Plāna īstenošanai bija paredzēts sarežģītajā politiskajā spēlē izmantot tā saucamo Republikāņu partijas kandidātu — "žurku ķērāju" stratēģiju. Par "žurku ķērājiem" ASV tiek dēvēti populistiskie politiķi, kuri runā pārliecinoši, taču ved vēlētājus pretī katastrofai. 2015. gadā Klintones štābs par šādiem politiķiem uzskatīja arī miljardieri Donaldu Trampu, konservatīvo senatoru Tedu Krūzu un bijušo neiroķirurgu Benu Kārsonu. Tobrīd demokrāti daudz vairāk bijās no tradicionālajiem politiķiem, piemēram, Džeba Buša un Marko Rubio — dokumentā iekļauti vairāki ieteikumi par minēto politiķu gūtās uzticības mazināšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Neprot zaudēt: Tramps piekritis Putina vārdiem par demokrātiem
"Mūsu pienākums ir izvirzīt priekšplānā "žurku ķērājus", lai viņi šajā grupā (Republikāņu partijas kandidātu lokā — red.) kļūtu par līderiem, un norādīt presei, ka pret viņiem jāizturas nopietni," — teikts dokumentā.

Vēstulē nav precizēts, kā tieši plānots "izvirzīt priekšplānā" tādus kandidātus.

Prezidenta vēlēšanās 8. novembrī Donalds Tramps ieguva ievērojamu pārsvaru no elektoru skaita viedokļa un izcīnīja uzvaru, lai arī par Klintoni nobalsojušo vēlētāju skaits bija gandrīz par 3 miljoniem lielāks.

Aptuveni mēnesi pirms vēlēšanām resurss WikiLeaks sāka publicēt Džona Podesta saraksti. Daļa korespondences radīja ievērojamu rezonansi ASV.

Ziņu lente
0