Tramps bloķē ASV dalību Klusā okeāna reģiona partnerībā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ASV prezidenta posteņa kandidāts Bērnijs Sanderss, komentējot valsts vadītāja lēmumu, paziņoja, ka priecājas par Klusā okeāna reģiona partnerības nāvi.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis rīkojumu par valsts izstāšanos no Klusā okeāna reģiona partnerības (TTP) vienošanās, informē RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Telekanāla CNN uzņemtajā ierakstā redzams, ka Baltā nama administrācijas vadītājs Rinss Pribass pasludina dokumenta nosaukumu un nodod to parakstīšanai Trampam. Ceremonijā piedalījās arī viceprezidents Maiks Penss.

"Jūs zināt, ko tas (izstāšanās — red.) nozīmē, vai ne? Mēs to apspriedām ilgu laiku. Tas, ko mēs tagad izdarījām, ir liels veikums amerikāņu strādnieku labā," — Tramps komentēja parakstīto rīkojumu.

Bijušais ASV prezidenta posteņa kandidāts Bērnijs Sanderss, komentējot valsts vadītāja lēmumu, paziņoja, ka priecājas par Klusā okeāna reģiona partnerības nāvi.

Vienošanos par Klusā okeāna reģiona partnerību 12 valstu pārstāvji parakstīja 2016. gada februārī. Tā paredzēja plašas brīvās tirdzniecības zonas radīšanu Āzijas un Klusā okeāna reģionā. 

Baraka Obamas administrācija šo vienošanos uzskatīja par vienu no svarīgākajiem pasākumiem, kas ļaus pretoties Ķīnas darbībai ekonomikā. Ķīnas Tautas Republika netika iekļauta TTP. Tomēr ASV Kongress šo dokumentu neratificēja.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina darba vizīte. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Limā turpinās Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības organizācijas samits
Donalds Tramps solīja bloķēt ASV dalību TTP tūlīt pēc stāšanās amatā. Telekanāls NBC News, atsaucoties uz informācijas avotu Baltajā namā, vēsta, ka vienlaikus Tramps veiks pasākumus, lai iniciētu individuālas pārrunas tirdzniecībai ar valstīm, kas veido Klusā okeāna reģiona partnerību.

ASV izstāšanās no Klusā okeāna reģiona partnerības ļaus uzlabot vispasaules tirdzniecību, aģentūrai RIA Novosti paskaidoja Krievijas Valsts domes Ekonomiskās politikas, rūpniecības, novāciju attīstības un uzņēmējdarbības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Žigarevs.

"Tas liecina, ka tirdzniecības apjomi, kas ritēja ārpus PTO, atgriežas. Vispasaules tirdzniecība uzlabosies. Šī iemesla dēļ no PTO attīstības un šīs organizācijas stabilitātes viedokļa tas (izstāšanās no TTP — red.), protams, nāks par labu," — uzskata Žigarevs.

"Nevajag veidot papildu savienības. ASV izstāšanās no TTP ir ļoti pareiza," — uzsvēra politiķis.

Iepriekš Krievijas valdība pauda viedokli, ka valstu dalīšana slēgtos ekonomiskajos blokos kaitē pasaules ekonomikai, jo apgrūtina vienprātības panākšanu un starptautiskās tirdzniecības noteikumu pielietojumu.

Ziņu lente
0