Viedoklis

Kas gatavo "maidanu" Bulgārijā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидентские выборы и национальный референдум в Болгарии
Президентские выборы и национальный референдум в Болгарии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bulgārijas jaunievēlētais prezidents Rumens Radevs, par kuru vēlēšanās novembrī nobalsoja gandrīz 60% bulgāru, nodeva prezidenta zvērestu 19. janvārī un amata pienākumus sāks pildīt 22. janvārī.

Bulgāru interneta lappusēs parādījusies informācija par to, ka Bulgārijā valsts jaunā prezidenta, ģenerāļa Rumena Radeva inaugurācijas priekšvakarā plānotas protesta akcijas ar mērķi destabilizēt situāciju valstī par labu konkrētām partijām.

Savukārt 21. janvārī pie Bulgārijas prezidenta rezidences Sofijas centrā ieplānota "protesta akcija", ko organizē "nevalstiskās organizācijas" – tās strādā Bulgārijā, taču finansējumu saņem no ārvalstīm, piemēram, no ASV.

Американский предприниматель и филантроп Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Ungārijā ierosināts likvidēt Sorosa liekulīgās "sabiedriskās organizācijas"

Viņi vairs nesēdēs klusi

Neoficiāla informācija liecina, ka viena no "nevalstiskajām organizācijām" Bulgārijā nesen saņēmusi instrukciju masveida nekārtību organizēšanai. Tajā iekļautas rekomendācijas par to, ka "aktīvajos pasākumos" jāiesaista personas vecumā līdz 40 gadiem. Katrs akcijas dalībnieks saņems honorāru – līdz 30 eiro dienā. Protesta akcijām jānotiek ar lozungiem pret prezidentu Radevu un Krieviju. 

Līdz šim vēl nav noskaidrojies, kadas nevalstiskās organizācijas atbalsta provokāciju rīkošanu. Vienlaikus fonda "Amerika Bulgārijai" ("Америка за България") izpilddirektore Nensija Šilere publiski pauda, ka no šī brīža fonds vairs neslēpsies – tas skaļi apliecinās savu viedokli.

"Jūsu sabiedrībā notiek izmaiņas, — paziņoja Šilere. — Mēs strādāsim kopā, lai saliktu kopā cietā rieksta elementus un padarītu Bulgāriju labāku. Līdz šim fonds strādāja klusi, veidojot apstākļus saprotošiem cilvēkiem. Tomēr laiki mainās, un maināmies mēs. No šīs dienas mēs vairs klusu necietīsim."

Nesen šis fonds kļuva pazīstams ar to, ka samaksāja Bulgārijas Nacionālajai televīzijai 30 600 dolārus un privātajai telestacijai BTV – 26 500 dolārus par Klintones un Trampa priekšvēlēšanu cīņas atspoguļošanu "pareizā gaismā", tas ir, par labu Klintonei. Pats par sevi saprotams, ka šo fondu atbalsta tās pašas amerikāņu aprindas, kas atbalstīja "maidanu" Kijevā 2014. gadā.

Atkal Soross…

Mediji Bulgārijā jau iepriekš ziņoja, ka provokatīvo protestu organizācijā ar mērķi destabilizēt situāciju valstī tieši iesaistīts amerikāņu finansists un filantrops Džordžs Soross.

Informācija liecina, ka Soross izmanto savu sen izstrādāto shēmu, kuras pamatā ir grantu piešķiršana nevalstiskajām organizācijām – "lapseņu midzeņiem" – Balkānu valstu teritorijā.

"Nevalstiskās organizācijas kaitē nacionālajai drošībai, — norādīja Bulgārijas informatīvais portāls "Blic". — Tās ar nodomu rada spriedzi dažādos reģionos, it īpaši Balkānos, saskaņā ar to cilvēku, piemēram, Sorosa personīgajām un korporatīvajām interesēm, kuri finansē šīs nevalstiskās organizācijas. Viņa granti tiek atvēlēti šīm organizācijām."

Amerikāņu miljardieris Džordžs Soross - Sputnik Latvija
Mediji ziņo, ka pēc Trampa uzvaras Soross zaudējis aptuveni miljardu dolāru

Kāpēc nav apmierināti ar Rumenu Radevu

Bulgārijas jaunievēlētais prezidents Rumens Radevs it nemaz nelīdzinās aizejošajam prezidentam Rosenam Plevnelijevam, kurš pazīstams ar to, ka visu savas prezidentūras laiku stingri sekoja ASV prezidenta Baraka Obamas politikas fārvaterā. Pēdējās savas prezidentūras dienās Plevnelijevs sava Vašingtonas patrona pēdās paziņoja, ka Krievija it kā finansējot antieiropeiskās partijas un plašsaziņas līdzekļus Bulgārijā un citās Eiropas valstīs ar mērķi iznīcināt ES no iekšienes.

Rumena Radeva paustais viedoklis liecina, ka Bulgārijas jaunais prezidents vēlas tuvināties Krievijai. 

Piemēram, viņš paziņoja, ka viņa valsts dalība NATO un ES nenozīmē, ka Krievija būtu Bulgārijas ienaidnieks. Viņš arī vairākkārt atbalstījis pret Krieviju vērsto sankciju atcelšanu, kas kaitē abām valstīm. Pie tam Radevs uzskata, ka, lai arī daļa pasaules sabiedrības neatzīst Krimas pussalas iekļaušanas Krievijas teritorijā leģitimitāti, pussalas iedzīvotājiem pašiem jālemj par tās nākotni, cita starpā arī par to, vai viņi vēlētos, kai Krima no jauna kļūtu par Ukrainas teritoriju. 

Rumens Radevs pozitīvi vērtē arī ASV jaunievēlēto prezidentu Donaldu Trampu. "Trampa pozitīvā īpatnība ir tā, ka viņš nav politisku aizspriedumu vergs, viņš ir gatavs dialogam," — uzskata Radevs.

Конфеты компании Рошен - Sputnik Latvija
Konfekšu tirdzniecība Krimā Porošenko var beigties ar lietu par valsts nodevību

Tātad vispasaules elites acīs Radevs (tāpat kā Tramps) ir "Kremļa aģents", kuram vajadzētu vismaz sabojāt dzīvi.

Vai proamerikāniskajām NVO pietiks spēka ieriebt Radevam

Prezidenta vēlēšanās Radevs uzvarēja ar ievērojamu pārsvaru. Viņa uzvara liecina, ka bulgāri vēlas tuvināties Krievijas. Bulgāru tautas brālīgā attieksme pret Krieviju absolūti neatbilda aizejošās varas rusofobajam kursam.

Ņemot vērā ziņojumus par to, ka pret jauno prezidentu tiek gatavotas provokācijas, ļoti daiļrunīgi skan bulgāru komentāri sociālajos tīklos par nekārtību organizatoriem.

"Šie "sorosoīdi" ir mūsu tautas kauna traips, tas ir politiskais mazākums, — raksta kāds sociālo tīklu lietotājs. – Par Sorosa netīro naudu tik burvīgu vietu, kā Bulgārija, viņi turpina pārvērst par koncentrācijas nometni… Ar nopirkto mediju un izglītības sistēmas starpniecību Sorosam ir izdevies iznīdēt bulgāru garu lielākajā daļā jauniešu. Dzimta, Dzimtene, ģimene, patriotisms – tie mūsu acīs tagad ir slikti vārdi…"

Tieši ar to, ka " izdevies iznīdēt bulgāru garu lielākajā daļā jauniešu" izskaidrojams ieteikums savākt provokācijām līdz 40 gadus vecus cilvēkus. Vecāki cilvēki, ja patiešām izies demonstrācijā, domājams, atbalstīs Radevu un draudzību ar Krieviju. Taču arī Bulgārijas jaunatne vēl nav pavisam pazudusi savai valstij.

Ziņu lente
0