Rosseļhoznadzor brīdina par ĀCM izplatīšanās risku Latvijā

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasCūkas. Foto no arhīva
Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rosseļhoznadzor" brīdinājis par Āfrikas cūku mēra ievazāšanas risku Novgorodas un Vologdas apgabalos no Latvijas.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Krievijas Federācijas Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" brīdinājis par Āfrikas cūku mēra izplatīšanās risku no Latvijas, teikts organizācijas paziņojumā.

Uzliesmojums noticis lielā cūku novietnē "Rukas" Krimuldas novadā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Fermas apkaimē noteikta karantīna — aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiek kontrolēts mājas cūku veselības stāvoklis, gaļas produkti un transportlīdzekļu kustība.

"Valsts Pārtikas un veterinārais dienests veic kompleksus pasākumus infekcijas ierobežošanai, kuru starpā ir inficēto dzīvnieku likvidācija, kas sākta aizvadītajā svētdienā. Process ilgs vairākas dienas," — teikts "Rosseļhoznadzor" paziņojumā.

Organizācija vēsta, ka tiks veikts mājas un savvaļas cūku veselības stāvokļa aktīvs monitorings un kontrolēta transsportlīdzekļu kustība. "Rosseļhoznadzor" kontrolē pašreizējo situāciju.

Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados

Krievijas kontroles organizācija pievērsusi uzmanību arī dzīvo dzīvnieku, dzīvnieku barības un lopkopības produkcijas pārvadājumiem Novgorodas un Vologdas apgabalos, lai nepieļautu infekcijas ievazāšanu no nelabvēlīgajiem reģioniem.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests jau nosaucis ĀCM uzliesmojumus Latvijā par lielāko krīzi.

Saeima šodien atbalstīja ārkārtas situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā Krimuldas novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus un Salaspils novadā, kur atrodas otrā ACM skartā uzņēmuma novietne.

Ārkārtas situācija noteikta līdz 2017.gada 17.aprīlim.

Pērn Latvijā tika nokautas 311 cūkas.

Ziņu lente
0