Vienošanos par ASV karaspēku statusu Latvijas pēdās parakstījusi arī Lietuva

© Sputnik / Sergey MelkonovVienošanos par ASV karaspēku statusu Latvijas pēdās parakstījusi arī Lietuva
Vienošanos par ASV karaspēku statusu Latvijas pēdās parakstījusi arī Lietuva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgums tiek noslēgts ar mērķi vienkāršos amerikāņu tehnikas un karavīru ierašanos Lietuvā, kā arī dāvās ASV tiesības tiesāt savus karavīrus par noziegumiem Lietuvas Republikas teritorijā.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Vienošanos par sadarbību un sakaru stiprināšanu aizsardzības jomā vakar parakstīta starp Lietuvu un ASV, vēsta Sputnik Lietuva.

Līgumu parakstījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis un ASV vēstniece Lietuvā Enna Hola. Pēc Lietuvas AM vadītāja domām, tas bija vēsturisks brīdis abām valstīm.

"Esmu pārliecināts, ka amerikāņu karaspēka atrašanās ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas pašreizējā situācijā ļauj Lietuvas pilsoņiem justies drošībā, un ceru, ka pastāvīga klātbūtne saglabāsies nākotnē," — paziņoja Karoblis.

Savukārt Enna Hola pavēstīja, ka parakstītā vienošanās "vēlreiz apliecina abu valstu gatavību strādāt plecu pie pleca, nostiprinot NATO aliansi."

NATO. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Neaizskaramie: amerikāņu karavīrus nevarēs tiesāt Latvijā

Jaunais dokuments papildinās jau esošās abu valstu vienošanās, kas noslēgtas sadarbības ietvaros NATO. Tajā reglamentēts amerikāņu karavīru un viņu ģimeņu tiesiskais statuss Lietuvas teritorijā.

Līgums vienkāršos amerikāņu tehnikas un karavīru, kā arī karavīriem pielīdzinātu personu ierašanos Lietuvā, kopīgu mācību un citu aizsardzībai veltītu projektu īstenošanu.

Vienošanās nosaka, ka ASV ir tiesības tiesāt amerikāņu karavīrus par noziegumiem Lietuvas Republikas teritorijā, taču paredz izņēmumu — Lietuva var pārņemt jurisdikciju tai īpaši svarīgos jautājumos.

Līgums paredz arī ASV tiesības izmantot noteiktus militāros objektus, lai arī tie paliek Lietuvas īpašumā. Šodien līdzīgu vienošanos ar ASV parakstīs arī Igaunija. Latvija to parakstīja pagājušonedēļ. ASV un Lietuvas vienošanās stāsies spēkā pēc tā ratifikācijas valsts parlamentā.

Ziņu lente
0