Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs

© Latvijas armija/Gatis Dieziņš, RJCMediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs
Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aukstais karš ir atgriezies, raksta rietumu mediji, komentējot amerikāņu karavīru un smagās tehnikas pārvietošanos cauri Eiropai – uz Baltijas valstīm un Poliju.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien preses konferencē paziņoja, ka NATO karaspēku izvēršana Baltijas valstīs ir slikta ideja.

Геворг Мирзаян, научный сотрудник Института США и Канады РАН - Sputnik Latvija
Viedoklis
Putina injekcija: no kā Krievija glābj Ameriku?

Līdz ar amerikāņu karavīru ierašanos Bremerhafenā Ziemeļvācijā atgriezies aukstais karš, raksta vācu avīzes Sueddeutsche Zeitung komentētājs.

"Miers ieroču žvadzināšanas vietā" — tāds bija uzraksts uz zilā plakāta ar baloža attēlu. Tikmēr norobežotajā teritorijā no gigantiskā kuģa viens pēc otra ārā brauca kārtējie amerikāņu armijas tanki. Sācies," — materiāla autora viedokli citē portāls InoSMI.ru.

Raksta autors atgādina, ka scenārijs nav jauns.

"Šeit krastā iznāk vairāk nekā četri tūkstoši karavīru no ASV un izkrauj vairāk nekā divus tūkstošus bruņojuma vienību, lai aizsargātu Eiropu no Krievijas. Bet tur stāv vairāki demonstranti, kuri raizējas par to, ka Pentagons ar savām darbībām var izprovocēt pasaules karu. "Šeit tiek gatavots karš," — paziņoja kreisi noskaņotais Bundestāga deputāts Berenss, 62 gadus vecs," — turpina autors.

Jau vairāk kā nedēļu amerikāņu armijas tanku brigāde virzās Polijas un Baltijas virzienā — "4. kājnieku divīzijas 3. brigāde no Kārsona forta Kolorado pastiprinās Eiropas austrumu robežu uz rietumiem no Krievijas."

Norādīts, ka operācija Atlantic Resolve ir Vašingtonas atbilde uz notikumiem Ukrainas dienvidaustrumos.

"Tikpat lielā mērā Polija, Igaunija vai Latvija baidās no Vladimira Putina. Tas ir viens no lielākajiem amerikāņu armijas pārvietošanas pasākumiem pa Eiropas zemi pēdējo gadu desmitu laikā," — turpina autors.

2016. gada maijā Bremerhafenas pilsētas varas iestādes slēdza un nojauca bijušo kazarmu ēku, no kuras ASV bruņoto spēku radiostacija AFN raidīja aukstā kara laikā. Tā noslēgumā ēkā bija izmitināta amerikāņu karaspēka pēdējā nodaļa Ziemeļvācijā. Vēlāk kazarmu vietā uzcēla ostas dzelzceļa staciju.

Astoņus mēnešus vēlāk Bremerhafenā ieradās trīs gigantiski kravas kuģi, kuros parasti sūta vācu automašīnas uz ASV un Tālajiem Austrumiem vai Japānā ražotos auto — uz Eiropu. Taču šoreiz kuģi atveda tankus ar ieročiem NATO partneru aizsardzībai.

Polija svin ASV karaspēka ierašanos

Valstī ieradusies pirmā ASV tanku brigāde: 3500 karavīri un virsnieki, 87 tanki, 400 automašīnas Humwee. Vienības mērķis — stiprināt NATO austrumu flangu operācijas Atlantic Resolve ietvaros.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rusofobijas briesmas

Pēdējo reizi lielākā daļa poļu ārzemju karavīrus savā zemē sveica vairāk nekā pirms 200 gadiem. Tā bija Napoleona armija, atgādina InoSMI.ru.

Militārie eksperti atzīmēja: ja Krievija uzsāks militāro kampaņu pret vienu no Baltijas valstīm, tā varēs bez grūtībām izolēt to no NATO sabiedrotajiem, jo pa Suvalkas koridoru norit alianses sauszemes komunikācijas ar Baltijas valstīm. Neskatoties uz savu bruņoto spēku nostiprināšanos, Latvija, Lietuva un Igaunija vēl joprojām ir viegli ievainojamas, brīdina izdevums.

Pēc PSRS sabrukuma NATO apgalvoja Maskavai, ka neizvietos lielas bruņotas vienības uz austrumiem no Vācijas. Tomēr NATO samitā Varšavā tika pieņemts lēmums par austrumu flanga ārkārtēju nostiprināšanu.

"Tomēr pēc tam, kad kļuva zināms, ka Obamas vietā ASV prezidenta posteni ieņems Donalds Tramps, Baltijas reģionā aug bažas par to, ka nav saprotams, vai ASV jaunais prezidents atbalstīs minēto lēmumu, vai pēc vienošanās ar Maskavu vienkārši sadalīs pasauli jaunās ietekmes sfērās," — žēlojas izdevums.

Cik tālu aizlidos Krievijas ieroči

ASV izdevums The National Interest publicējis interaktīvo karti, ko sagatavojuši Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra eksperti Vašingtonā. Tajā atzīmēti raķešu "burbuļi", kas cita starpā demonstrē arī Krievijas ieroču darbības rādiusu sauszemes mērķu, zenītraķešu sistēmu un pie Krievijas robežām izvietotā jūras bāzes bruņojuma apšaudei, vēsta InoSMI.ru.

Krievijas prezidents Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rusofobijas briesmas 2
"Krievijas ballistiskās raķetes "Iskander M" ar fugasu elementiem, var nolidot vairākus simtus kilometru Polijas teritorijā. Protams, Baltijas valstis pilnībā ir to darbības rādiusā," — raksta izdevums.

NATO bāze Žaganā atrodas pašā "Iskander M" darbības rādiusa malā.

2015. un 2016. gadā no Krievijas karakuģiem vairākkārt startēja spārnotās raķetes SS-N-30 "Kalibr" no Kaspijas jūras uz Sīriju, tas ir, raķetes pārvarēja vismaz tūkstoš jūdžu attālumu. Ja raķetes "Kalibr", kas ļoti līdzinās amerikāņu spārnotajām raķetēm "Tomahawk", palaist no Melnās jūras, tās bez grūtībām sasniegs lielāko daļu Eiropas valstu.

"Kopš PSRS sabrukuma laikiem Krievijas flote ir lielā mērā novājināta, un tagad tā vislabāk piemērota krasta apsardzei un spēka projicēšanai reģionā, taču šo uzdevumu izpildei liela flote Kremlim nav vajadzīga. Kaspijas jūrā Krievija ir izvietojusi nelielus "Bujan" klases raķešu kuģus, no kuriem var palaist raķetes "Kalibr", turklāt tās ir arī tās (Krievijas — red.) Baltijas flotes bruņojumām" — atzīmē NI.

Krievijas rietumu robežu ieskauj pretraķešu aizsardzības objekti. Zenītraķešu kompleksu S-300 un S-400 darbības rādiusā ir puse Polijas teritorijas un visa Baltijas valstu teriotorija, tātad konflikta gadījumā NATO nāksies neitralizēt šīs sistēmas, lai pēc tam alianses lidmašīnas varētu nodrošināt Lietuvas, Latvijas un Igaunijas aizsardzību.

Izdevums apliecina, ka kartē redzamas arī Krievijas vājās vietas.

"NATO karakuģi ar raķetēm "Tomahawk" var bez grūtībām izdarīt uzbrukumu lielākajām Krievijs pilsētām, tostarp galvaspilsētai, atrodoties lielā attālumā no tām," — paskaidro izdevums.

"Militārais konflikts Krievijas un NATO starpā būs haotisks, cietsirdīgs un baismīgs," — secina mediji.

Ziņu lente
0