Focus: Trampa prezidentūras laikā ASV zaudēs interesi par Eiropas aizsardzību

© AFP / PATRIK STOLLARZAmerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā
Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts paudis, ka Tramps nepieliks ievērojamas pūles, lai aizsargātu Eiropu, un tai pašai nāksies apvienoties, lai cīnītos pret "kolosālajiem" Krievijas draudiem.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Ar jauno ASV prezidentu Donaldu Trampu NATO aktivitāte tiks ierobežota, savu viedokli intervijā vācu laikrakstam Focus paudis Šveices militārais eksperts Alberts Štahels. Rakstu pārpublicējusi aģentūra RIA Novosti.

Štahels norādīja, ka Tramps jau skaidri apzīmējis izmaiņas, kas gaida ASV ārpolitikas kursu un skars viņu sabiedrotos.

"Tramps marginalizē NATO. Tas nozīmē, ka amerikāņi pieliks arvien mazāk pūļu, lai aizsargātu Eiropu. Rezultātā draud Eiropas drošības sistēmas vājināšanās, bet Krievijas iebiedēšanas stratēģija sagrūs," — uzskata Štahels.

Pēc šveicieša domām, pārējiem NATO locekļiem ASV vājināšanas fonā jāsadarbojas un, iespējams, pat jāizveido jauna alianse. Eksperts ir pārliecināts, ka Eiropai nepieciešama sava vienota armija, kuras kodolu vajadzētu veidot Vācijas un Francijas bruņotajiem spēkiem. Viņš iestājās par to, ka regulāri jārīko pilnvērtīgas plaša mēroga militārās mācības.

Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā - Sputnik Latvija
Krievija uzskata par apdraudējumu amerikāņu tanku dislokāciju Polijā

Turklāt, saskaņā ar Štahela viedokli, Eiropai neizdosies izvairīties no apbruņojuma pieauguma, jo kopš 1991. gada Eiropa to tikai samazinājusi. Taču Krievija kopš 2008. gada īsteno bruņojuma atjaunošanas programmu, un kad tā būs pabeigta, Krievijas armija kļūs par "milzīgu risku", secinājis Šveices eksperts.

Kamēr bruņas ir stipras

Pagājušajā nedēļā Bremerhafenas ostā Vācijā ieradās amerikāņu tanki, kas tiks dislocēti Austrumeiropas valstīs un Baltijā. Pēc mediju datiem, tā ir lielākā ASV tanku brigāde, kas atrodas Eiropā kopš aukstā kara beigām. Iepriekš tika plānots, ka sabiedrotie Eiropā ieradīsies janvāra beigās, taču aizejošais ASV prezidents Baraks Obama paātrinājis bruņoto spēku nosūtīšanas procesu.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Politika
Tanku tetris: Latvijā ierodas ASV armijas smagās bruņutehnikas rota

Tehnika un 3,5 tūkstoši amerikāņu karavīru tiks dislocēti Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Bulgārijā un Ungārijā. ASV tanku brigādes pavēlniecības galvenā mītne atradīsies Žaganas pilsētā Polijā.

Amerikāņu kontingents ieradies Eiropā saskaņā ar lēmumu par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Austrumeiropā. Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā tiks izvietoti četri bataljoni — aptuveni četri tūkstoši karavīru. Latvijā amerikāņu smagās bruņutehnikas rota ieradīsies februāra beigās.

Alianse vēl joprojām savu rīcību pamato ar šķietami augušo agresiju no Krievijas puses. Savukārt Maskava vairākkārt apgalvojusi, ka nav ieinteresēta situācijas eskalācijā nekur pasaulē, tai skaitā Austrumeiropā, taču gatava adekvāti atbildēt uz militārās aktivitātes pastiprināšanos pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0