Liecinieki un upuri pastāstījuši par lidmašīnas avāriju pie Biškekas

© Sputnik / Табылды КадырбековLiecinieki un upuri pastāstījuši par lidmašīnas avāriju pie Biškekas
Liecinieki un upuri pastāstījuši par lidmašīnas avāriju pie Biškekas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Boeing 747 katastrofas seku aculieciniece pastāstīja, kā palīdzēja glābējiem atbrīvot savu paziņu ķermeņus no gruvešiem.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Boeing 747-400 lidmašīnas katastrofas liecinieki un upuri pastāstīja par situāciju traģēdijas vietā, netālu no Manasas lidostas Dačasuu ciemā pie Biškekas, raksta Sputnik Kirgīzija.

Sieviete, kurai katastrofas rezultātā bojā gājušas divas paziņu ģimenes, pastāstīja, Sputnik korespondentam, kā palīdzējusi glābējiem atbrīvot ķermeņus no gruvešiem.

Spriežot pēc Nargizas Orozalievas vārdiem, tiklīdz kļuvis zināms, ka lidaparāts nogāzies Dačasuu ciemā, cilvēki skrēja turp, lai palīdzētu cietušajiem.

"Šorīt agri no rīta ierados darbā lidostā. Mēs visi redzējām, kā krīt lidmašīna, taču pat iedomāties nevarējām, ka tā krīt uz mājām," — stāstīja sieviete.

"Es redzēju divas mājas, kur dzīvoja mani paziņas. Vienā no tām gāja bojā visa ģimene — 58 gadu vecais Anarbeks Soltunbekovs, viņa sieva Farida, viņu 25 gadus vecais dēls Aibeks un 7 gadus vecā meita Marija. Viņas ķermeni mēs atbrīvojām kopā ar miliciju un ugunsdzēsējiem," — pavēstīja Orozalijeva.

Vismaz 37 cilvēki gājuši bojā kravas lidmašīnas Boeing 747-400 avārijas rezultātā netālu no Biškekas, no tiem lielākā daļa — ciemata iedzīvotāji.

Netālu no Biškekas avarējusi lidmašīna - Sputnik Latvija
Netālu no Biškekas avarējusi lidmašīna, ir bojāgājušie

Pirmdienas rītā Turcijas aviokompānijas kravas Boeing 747-400 nogāzies 1,5 kilometru attālumā no Kirgizstānas galvaspilsētas starptautiskās lidostas skrejceļa. Lidmašīna nokritusi vasarnīcu kooperatīva "Aviators" Dačasuu ciematā lidostas apkaimē. Pēc piezemēšanās lidmašīna ietriecās dzīvojamajās mājās, un aizdegās.

Avārijas rezultātā sagrautas 32 dzīvojamās mājas. Lidmašīnas ekipāžas sastāvā bija pieci cilvēki. Trīs ekipāžas locekļi gāja bojā uzreiz, viens pilots tika nogādāts slimnīcā, kur vēlāk nomira.

Kā pastāstīja pirmais vicepremjers Muhammetkalijs Abulgazijevs, pilots šoka stāvoklī, staigājis katastrofas vietā.

lidmašīnas katastrofā tuviniekus zaudējis Kirgizstānas pilsonis Zalkarbeks Orozbajevs, kurš pašlaik strādā Krievijā, pastāstīja Sputnik viņa radinieks Kudrets Taičabarovs.

Pēc viņa teiktā, lidmašīnas atlūzas sagrāvušas arī Orozbajeva dzimto māju, pieci viņa ģimenes locekļi gājuši bojā.

"No mājas nekas nav palicis, pat fundaments. Mans radinieks Zalars kopā ar sievu strādā Maskavā, viņu bērni palika kopā ar māti. Tēvs vēl agrāk miris no ilgas slimības," — teica Taičabarovs. Vīrietis paziņojis, ka bojā gājuši māte, māsa, tante, Zalkara dēls un kāda viņu radinieka dēls.

"Viņa māsiņa jau drīzumā gribēja apprecēties, strādāja vienā no galvaspilsētas kafejnīcām. Māte strādāja tirgū… Viņi nopirka šo zemes gabalu, jo tas maksāja lētāk nekā citās vietās," — pastāstīja Taičabarovs.

© Sputnik / Табылды КадырбековNetālu no Biškekas avarējusi lidmašīna
Крушение грузового самолета в Бишкеке - Sputnik Latvija
Netālu no Biškekas avarējusi lidmašīna

Saskaņā ar Sputnik Kirgīzija datiem, republikas tiesu medicīnas ekspertīzes birojā nogādāti 35 mirušie un vēl aptuveni 40 cilvēku mirstīgās atliekas.

Pie biroja ēkas, ko apsarga milicija, sapulcējušies vairāki desmiti cilvēku, kuri atbraukuši, lai identificētu radiniekus.

Situācija uz vietas ir saspringta: dažas sievietes sēž uz zemes un raud, ziņo Sputnik korespondents. Brīvprātīgie sniedz viņiem psiholoģisko palīdzību. Tiek ziņots, ka identificēšana notiks pēc fotogrāfijām.

© Sputnik / Табылды КадырбековCiemata Dačasuu iedzīvotāji
Местные жители села, где рухнул самолет - Sputnik Latvija
Ciemata Dačasuu iedzīvotāji

Saskaņā ar Republikas valdības preses dienesta datiem, cietušos un Boeing 747-400 F katastrofā bojāgājušo tuviniekus izvietos viesnīcā "Semetej".

Valsts Iekšlietu ministrija informēja par marodierisma gadījumiem lidmašīnas avārijas vietā — policija aizturējusi ciemata iedzīvotāju par to, ka viņš paņēmis vairākas kastes.

Kā informēja resorā, marodiera māja nav cietusi, taču vīrietis krāmējis kastes savā pagalmā.

Sputnik publicē kravas lidmašīnas Boeing 747 avārijas rezultātā ciematā Dačasuu bojāgājušo sarakstu.

Boeing 747 veica lidojumu Honkonga — Stambula un gatavojās nolaisties Biškekā degvielas uzpildīšanai. Pēc provizoriskiem datiem, katastrofas cēlonis — slikta redzamība.

Boeing avārijas vietā ir atrasta "melnā kaste", starptautiskās aviokatastrofu izmeklēšanas grupas speciālisti ieradīsies otrdien.

Katastrofas dēļ lidosta Manasa bija slēgta apmēram plkst. 8.30 pēc vietējā laika. Pašlaik lidostas darbs ir atjaunots parastā režīmā.

17. janvārī Kirgizstānā izsludināta sēru diena.

Ziņu lente
0