ASV republikāņu kontrolētais Senāts sāk "Obamacare" atcelšanas procesu

© Sputnik / Igor MikhalevKapitolijs. Foto no arhīva
Kapitolijs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tramps preses konferencē ceturtdien solīja, ka viņa topošā administrācija drīz nāks klajā ar plānu par tā sauktās "Obamacare" atcelšanu un aizvietošanu ar likumu, kas "parūpēsies par veselības aprūpi šajā valstī".

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. ASV Kongresa augšpalāta Senāts ceturtdien sāka spert pirmos soļus, lai atceltu pašreizējā prezidenta Baraka Obamas laikā pieņemto veselības aprūpes reformu jeb "Obamacare", ziņo LETA.

Par nesaistošo republikāņu budžeta rezolūciju balsoja 51 senators, bet pret bija 48, kas apmēram atspoguļo republikāņu un demokrātu spēku samēru Senātā.

ASV ievēlētais prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Trampa līdzgaitnieks prognozē iespējamu Obamas rīkojumu atcelšanu

Pieņemtais projekts atvieglo turpmāko ceļu veselības aprūpes reformas atcelšanai, kas varētu notikt jau februārī.

"Mums jārīkojas ātri, lai sniegtu palīdzību amerikāņiem," — paziņoja Senātā vairākumā esošo republikāņu līderis Mičs Makonels.

Gaidāms, ka Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta par šo rezolūciju balsos piektdien, lai arī daži republikāņi pauduši bažas par reformas atcelšanu situācijā, kad nav īsta plāna tās aizvietošanai.

Tramps preses konferencē ceturtdien solīja, ka viņa topošā administrācija drīz nāks klajā ar plānu par tā sauktās "Obamacare" atcelšanu un aizvietošanu ar likumu, kas "parūpēsies par veselības aprūpi šajā valstī".

"Mēs panāksim atcelšanu un aizstāšanu, kas ir ļoti sarežģīta lieta," — viņš pavēstīja reportieriem. piebilstot, ka abi šie elementi tiks pieņemti gandrīz vienlaicīgi.

Šo solījumu gan būs ļoti grūti izpildīt, jo republikāņu līderiem būs jātiek galā ar sarežģītajiem Senāta noteikumiem, vienotu demokrātu opozīciju un ievērojamajām viedokļu atšķirībām republikāņu vidū.

Президент Ирана Роухани прибыл на встречу с премьер-министра Италии Ренци - Sputnik Latvija
Irānas prezidents aicina Obamu neparakstīt likumu par sankciju pagarināšanu

Ceturtdien pieņemtā rezolūcija ļauj izvairīties no Senāta demokrātu obstrukcionisma mēģinājumiem.

Republikāņi tomēr nav vienisprātis par to, kas varētu nākt "Obamacare" vietā. Šīs partijas parstāvji plāno pieņemt likumu Obamas veselības aprūpes reformas atcelšanai un tās atsevišķu daļu nomaiņai līdz februāra beigām, konservatīvajā radio programmā "The Hugh Hewitt Show" pavēstīja Pārstāvju palātas republikāņu vairākuma līderis Kevins Makartijs.

Citi republikāņi prognozē, ka tas prasīs vairāk laika.

2010.gadā pieņemtā Obamas veselības aprūpes reforma, kas ieguva neformālu nosaukumu "Obamacare", ir viens no galvenajiem Baraka Obamas veikumiem prezidentūras laikā. Tās pamatā ir noteikums par obligāto medicīniskās apdrošināšanas polises iegādi visiem neapdrošinātajiem amerikāņiem ar mazturīgo subsīdijām.

Senāta ceturtdienas balsojums paredz izveidot īpašus budžeta noteikumus, kas ļaus Senātā, kurā ir 100 deputāti, atcelt "Obamacare" ar vienkāršu balsu vairākumu, nevis ar vismaz 60 balsīm, kas nepieciešamas vairumā citu balsojumu par likumprojektiem.

Tas nozīmē, ka republikāņi, kuriem Senātā ir 52 vietas, var panākt likumprojekta apstiprināšanu bez demokrātu sadarbības.

Republikāņi arī spriež par iespēju vienlaicīgi ar vienkāršu balsu vairākumu balsot par jauna veselības aprūpes likuma elementiem. Lai pieņemtu lielāko daļu jauna veselības aprūpes likuma elementu, republikāņiem tomēr būs nepieciešamas vismaz 60 balsis Senātā un demokrātu atbalsts.

Savā atvadu runā Baraks Obama uzsvēra, ka viņš atbalstīs ierosinājumus par labāku veselības aprūpes plānu.

 

Ziņu lente
0