Lietuvas Augstākā tiesa izskata bijušā omonieša Mihailova advokātu sūdzību

© Sputnik / Andrey Starostin / Pāriet pie mediju bankasTiesneša āmurs. Foto no arhīva
Tiesneša āmurs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kasācijas sūdzību Lietuvas Augstākajai tiesai parakstījuši trīs Mihailova aizstāvji: advokāti no Lietuvas Ingrīda Botīriene un Arūns Marcinkevičs, kā arī advokāts no Latvijas Oskars Rode.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Lietuvas Augstākās tiesas paplašinātā septiņu tiesnešu kolēģija trešdien sāka izskatīt bijušā Rīgas omonieša Konstantīna Mihailova jeb Konstantīna Ņikuļina advokātu kasācijas sūdzību, kuram piespriests mūža ieslodzījums lietā par septiņu robežsargu bojāeju 1991. gadā, informē Sputnik Lietuva.

Kasācijas sūdzību Lietuvas Augstākajai tiesai parakstījuši trīs Mihailova aizstāvji: advokāti no Lietuvas Ingrīda Botīriene un Arūns Marcinkevičs, kā arī advokāts no Latvijas Oskars Rode. Sēdē trešdien piedalījās divi advokāti no Lietuvas.

Aizstāvība pieprasa anulēt visus agrākos pasludinātos notiesājošos spriedumus un lietu izbeigt, ņemot vērā lietas izskatīšanā tiesas pieļautos pārkāpumus un nepareizu krimināllikuma piemērošanu.

"Nav nekādu pierādījumu līdzzināšanas apstākļiem, nav pierādījumu tam, ka Mliņņiks (Česlavs Mliņņiks, Rīgas OMON komandieris 1991. gadā — red.) būtu vienojies ar Mihailovu. Rīgas OMON nav iespējams izvērtēt kā organizētu grupu vai noziedzīgu organizāciju," — teikts advokātu sūdzībā.

Aizstāvība uzskata, ka apelācijas tiesa ir pārkāpusi starptautisko tiesisko aktu prasības.

"Nav nekādu pierādījumu tam, ka mūsu aizstāvamais būtu izdarījis noziegumu," — tiesas zālē uzsvēra Marcinkevičs.

Arī Mihailovs tiesā uzstājās ar paziņojumu.

"Es vēlos izteikties kā nelikumīgi notiesāts Latvijas un Krievijas pilsonis, kurš desmit gadus nelikumīgi tiek turēts Luķišķu cietumā. Es pilnībā atbalstu savu advokātu sūdzību un lūdzu to apmierināt. Spriedums bez pierādījumiem ir Kriminālkodeksa pārkāpums. Apsūdzībām tīšā slepkavībā sen apritējis noilgums," — uzsvēra Mihailovs.

Lietuvas ĀM. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstu vēstnieki Vācijā lūdz medijus nesaukt valstis par bijušajām PSRS republikām

Aizstāvju sūdzības izskatīšana ilgs divas dienas. Tiesas kolēģijas spriedums būs galīgs un nepārsūdzams.
Konstantīns Mihailovs tika aizturēts 2007. gada novembrī Rīgā. 2008. gada janvārī viņš tika izdots Lietuvai, kur viņam uzrādīja apsūdzību par to, ka 1991. gada jūlijā, kad republikas neatkarība no PSRS vēl nebija atzīta, viņš piedalījies septiņu Lietuvjas muitnieku slepkavībā Medininku postenī, kā arī smagu ievainojumu nodarīšanā vēl vienam Lietuvas muitniekam.

2011. gada maijā Viļņas apgabala tiesa atzina viņu par vainīgu un piesprieda mūža ieslodzījumu. Mihailovs iesniedza apelāciju, ņemot vērā viņa iebildumus pret tiesas spriedumu. Tiesas procesā pirmajā instancē viņš norādīja, ka nav izdarījis noziegumu, kurā tiek apsūdzēts, — naktī, kad tika nošauti Lietuvas robežsargi, viņš atradies OMON bāzē Viļņā.

Ziņu lente
0