Times: Lietuvā tiek apmācīti partizāni "Krievijas okupācijas" gadījumam

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения
Военные учения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvprātīgie gatavojas partizānu karam, bīstoties no augošās spriedzes, kas varētu būt saistīts ar rietumvalstu un Krievijas militārā potenciāla palielināšanos Austrumeiropā.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Lietuvas Strēlnieku savienības brīvprātīgie organizē mācības gadījumam, ja no Krievijas puses notiktu "okupācija", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzē Times sniegto informāciju.

Mācībās strēlnieki apguva "lamatu" organizēšanu, atzīmēja izdevuma žurnālists Toms Parfits, kurš pasākumu apmeklēja pēc lietuviešu ielūguma. Brīvprātīgie gatavojas partizānu karam, bīstoties no augošās spriedzes, kas varētu būt saistīts ar rietumvalstu un Krievijas militārā potenciāla palielināšanos Austrumeiropā.

"Mums jābūt gataviem aizsargāt mūsu valsti no ienaidnieka," – avīzē stāsta viens no manevru dalībniekiem, 35 gadus vecais uzņēmējs Mantass Rauķis, kurš nodarbojas ar segu un spilvenu tirdzniecību. Rauķis iestājās Strēlnieku savienībā pirms gada "krievu tēmas dēļ Krimā".

Lietuvas atteikumu uzņemt Krievijas tiesnešus Putins nosaucis par idiotisku - Sputnik Latvija
Video
Lietuvas atteikumu uzņemt Krievijas tiesnešus Putins nosaucis par idiotisku

Lietuvas Strēlnieku savienības štāba virsnieks Dovids Rogulis pastāstīja, ka savienības locekļu skaits strauji pieaudzis pēc Krimas pievienošanās Krievijai. Pirms diviem gadiem organizācijā darbojās mazāk nekā 2 tūkstoši pieaugušo, toties tagad – jau 4500. Pie tam jauniešu korpusā skaits pieaudzis no 5 līdz 6 cilvēkiem. Savienības brīvprātīgo vidū ir pat Lietuvas parlamenta deputāts, bijušais ārlietu ministrs. Viņš strēlnieku pulkam pievienojies pirms diviem gadiem.

"Iestājos, lai būtu kopā ar citiem cilvēkiem, kuri gatavi rīkoties, ja mūsu valsts būs apdraudēta. Protams, nedomāju, ka mēs varam sacensties ar profesionāļiem, taču varētu pildīt savu pienākumu aizmugurē, darbojoties kā partizāni," – atzīmēja viņš.

Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņi gatavojas partizānu karam

Lietuvas regulārajā armijā dien vairāki tūkstoši karavīru, taču šogad reģionā parādīsies liels skaits Ziemeļatlantijas alianses kareivju. NATO vadība izvietos Baltijas valstīs un Polijā četrus pastiprinātos bataljonus un taktiskās grupas. Vairāku Eiropas valstu teritorijā parādīsies arī amerikāņu sauszemes karaspēku tanku brigāde.

Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, uzstājoties AM kolēģijas sēdē, informēja par NATO militārā potenciāla liela mēroga pieaugumu pie Krievijas robežām. Ministrs norādīja, ka pēdējo 10 gadu laikā trīskārt pieaudzis alianses izlūklidmašīnu lidojumu skaits pie Krievijas robežām, turklāt pie rietumu robežām tas pieaudzis pat astoņkārt. Pie tam 2016. gadā NATO divkārt pieaugusi militāro mācību intensitāte, un lielākā daļa no tām vērstas pret Krieviju.

Ziņu lente
0