ASV draud Eiropas Savienībai ar jaunu "gaļas karu"

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasПродавец мяса на рынке
Продавец мяса на рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc gandrīz divus gadu desmitus ilgās cīņas ar ES Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) laukos par amerikāņu "hormonālās" liellopu gaļas piekļuvi Eiropas tirgos, ASV negaidot izrakušas "kara cirvi", ko apraka jau 2009. gadā.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. ASV varas iestādes līdz ar aizejošo Baraku Obamu 2016. gada nogalē nenomierinājās pēc nesekmīgā mēģinājuma pasliktināt attiecības ar Krieviju, izraidot no ASV Krievijas diplomātus, un nolēma sastrīdēties arī ar savu sabiedroto – Eiropas Savienību, informē RIA Novosti.

"Liellopu karš"

Pēc gandrīz divus gadu desmitus ilgās cīņas ar ES Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) laukos par amerikāņu "hormonālās" liellopu gaļas piekļuvi Eiropas tirgos, ASV negaidot izrakušas "kara cirvi", ko apraka jau 2009. gadā.

Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Politika
ASV Kongress vēsta, ka neļaus Trampam atcelt sankcijas pret Krieviju

Avīze Soir informē, ka ASV administrācija apsūdzējusi eiropiešus par uzņemto saistību neievērošanu un piedraudējusi ES atjaunot muitas nodevas Eiropā ražotajiem produktiem, tostarp, arī Rokfora sieram, trifelēm un šokolādei.

Panaceja – TTIP

Līdz šim Baltais nams cerēja, ka ASV un ES Transatlantijas partnerības vienošanās (TTIP) parakstīšana, kas pēc Donalda Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā kļūst apšaubāma, piespiedīs Eiropu pildīt saistības. Taču Donalds Tramps uzskata, ka prioritāte atdodama divpusējo tirdzniecības paktu noslēgšanai nacionālajā līmenī. Ņemot vērā šo faktoru pašreizējā administrācija vēlas aicināt Briseli uz pārrunām ar mērķi palielināt amerikāņu liellopgaļas ražotāju piegādes Eiropas tirgū.

Vēsture

Jau 1988. gadā ES aizliedza ievest no ASV liellopu gaļu, kuras audzēšanai izmantots lopu ātrai augšanai paredzēts hormons. ASV līdz 95% liellopu gaļas ražošanai tiek izmantotas hormonālās piedevas.

1999. gadā Savienotās Valstis ieviesa PTO atbalstītas sankcijas pret ES – papildu nodevas vairākiem produktiem no ES valstīm. Brisele centās apstrīdēt šo lēmumu, taču PTO pieprasīja zinātniski pamatot pieņēmumu, ka "hormonālā" liellopu gaļa kaitē cilvēka veselībai.

ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV sankcijas vērstas pret diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem

Kompromisa lēmums, ko puses panāca 2009. gadā, paredzēja ASV sankciju atcelšanu, savukārt ES piekrita importēt lielāku apjomu augstākās kvalitātes gaļas no ASV, taču neatteicās no veto "hormonālajai liellopu gaļai. Eiropieši ir pārliecināti, ka gaļā esošie hormonālo veterināro preparātu pārpalikumi kaitē cilvēka organismam.

Obamas administrācijas pretenzijas

ASV Tirdzniecības pārstāvniecībā Briselē paskaidroja, ka Obamas administrācija ir neapmierināta, piemēram, ar to, ka eiropieši joprojām galvenokārt importē gaļu no citām valstīm, nevis no ASV, neskatoties uz saviem solījumiem. Pie tam, atsaucoties uz PRO argumentiem par "hormonālās" gaļas kaitīguma pierādījumu trūkumu, eiropiešus okeāna viņā krastā apsūdz par amerikāņu lopkopju diskrimināciju.

ASV. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps atmaksās Putinam ar sankciju atcelšanu nākamajā gadā

Eiropa bija spiesta piekāpties, neskatoties uz principiālo pieeju, un 2013. gada februārī tika atcelts aizliegums importēt no ASV liellopa gaļu, kas tiek mazgāta pienskābes šķīdumā.

Tolaik informācijas portāls EurActiv ziņoja, ka ES pamazām mīkstina stingrās prasības, kas attiecas uz pārtikas produktu drošību un higiēnu gaļas ražošanas procesā, ko ASV dēvē par nezinātniskām.

Jau tuvākajā laikā kļūs zināms, vai sāksies jauns tirdzniecības karš ar ES. Tomēr lielākā daļa novērotāju ir vienisprātis: lēmumu par muitas nodevu atjaunošanu ES produkcijas importam pieņems nevis Obamas, bet gan Trampa administrācija.

Ziņu lente
0