Prokuratūra sola pievērst īpašu vērību finanšu un pret bērniem vērstu noziegumu izmeklēšanai

CC BY 2.0 / Rae Allen / ThemisTaisnās tiesas dieviete Temīda
Taisnās tiesas dieviete Temīda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gada janvāra sākumā tiks izdots rīkojums par īpaši aktuālām lietām. Atbilstoši ģenerālprokurora pavēlei rajona līmeņa prokuratūrām īpaši aktuālas lietas ir jānosaka katru pusgadu.

RĪGA, 1. janvāris — Sputnik. Prokuratūras 2017. gada prioritātes būs finanšu, pret bērniem vērstu seksuāla rakstura noziegumu un noziegumu valsts institūciju dienestā izmeklēšana, informē aģentūra LETA.

2017. gada janvāra sākumā tiks izdots rīkojums par īpaši aktuālām lietām. Atbilstoši ģenerālprokurora pavēlei rajona līmeņa prokuratūrām īpaši aktuālas lietas ir jānosaka katru pusgadu, aģentūrai LETA skaidroja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

Полицейские на месте происшествия в Сагамихаре - Sputnik Latvija
Slaktiņš invalīdu namā. Baismīga masu slepkavība Japānā

Jau šobrīd varot teikt, ka prioritātes būs slepkavību, cilvēku tirdzniecības, seksuāla rakstura un vardarbības noziegumu pret bērniem izmeklēšana. Tāpat starp prioritāri izmeklējamiem noziegumiem tiks noteikta krāpšana un piesavināšanās, ja tā saistīta ar mantiska kaitējuma nodarīšanu kredītiestādei vai valstij, vai saistīta ar Eiropas Savienības fondu un ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļu izlietojumu.

Starp prokuratūras prioritātēm būs kontrabandas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas, izvairīšanās no nodokļu nomaksas izmeklēšana. Tāpat prokuratūra pievērsīs pastiprinātu uzmanību noziegumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanai un noziegumiem, kurus izdarījuši maksātnespējas procesa administratori.

Joprojām īpaša uzmanība tiks pievērsta Valsts kontroles materiālu izskatīšanai un kriminālprocesu, kuri sākti pēc VK materiāliem izmeklēšanai, Iekšēja drošības birojā lietvedībā esošām lietām un lietām, kuras saistītas ar kukuļošanu starptautiskos biznesa darījumus.

Совместное заседание комиссий по иностранным делам и делам Европы - Sputnik Latvija
Bargs sods par publiskiem aicinājumiem: hibrīdkara likums būs stingrs

Attiecībā par izmeklēšanas problēmām prokuratūru joprojām satrauc izmeklēšanas iestāžu nepietiekamā kapacitāte, operatīvo darbinieku un izmeklētāju profesionālā sagatavotība, reformas izmeklēšanas iestādēs, piemēram, gaidāmā Muitas policijas un Finanšu policijas iespējamā apvienošana.

"Par izmeklēšanas iestāžu kapacitāti domāju, pirmkārt, jau izmeklēšanas iestāžu kadru jautājumu, proti, attiecīgi sagatavotu un motivētu izmeklētāju, operatīvo darbinieku, ekspertu, speciālistu pietiekamību, bet otrkārt, izmeklēšanas iestāžu materiāli tehnisko nodrošinājumu. Jautājums ir arī par izmeklēšanas iestāžu spēju nokomplektēt struktūrvienības ar attiecīgi sagatavotiem, motivētiem vadītājiem, vietniekiem, kuri atbilstoši likumam pilda izmeklētāju tiešo priekšnieku funkcijas," — norādīja Kalniņš.

Ziņu lente
0