Eksperts: Baltijas valstis traucē ES atcelt sankcijas pret Krieviju

© AFP 2023 / GERARD CERLESKarogi ES valstu
Karogi ES valstu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija, kā arī Baltijas un Skandināvijas valstis izdarījušas spiedienu uz ES, kas jau gatavojās apspriesties ar Krieviju un, iespējams, tuvākajā nākotnē atcelt sankcijas, atzinis Valsts Universitātes Milānā ekonomikas profesors Džulio Sapelli.

RĪGA, 1. janvāri — Sputnik. Eiropas Savienība oficiāli pagarināja ekonomiskās sankcijas pret Krieviju līdz 2017. gada 31. jūlijam. Savā komentārā Sputnik Itālija Valsts Universitātes Milānā ekonomikas profesors Džulio Sapelli nosauca notikušo par kļūdu un nepareizu soli. Arī par nepareizu profesors uzskata mēģinājumu saistīt Minskas vienošanos īstenošanu ar Krievijas politiku ģeopolitiskā arēnā, kā arī vēlmi sodīt par to Krieviju.

"Sankcijas — tā ir kļūda, nepareizs solis, kas nenovedīs ne pie kā cita, kā pie pušu pozīciju saasinājuma," — uzsvēra profesors. Pēc viņa teiktā, Krievija un ES "jau bija pietuvinājušās sarunu stadijai, taču, Skandināvijas un Baltijas valstis izdarījušas spiedienu, lai tām nebūtu pozitīva iznākuma." Spēcīgs spiediens bija jūtams no Zviedrijas puses, norāda Sapelli.

"Tās ir vecās amerikāņu diplomātijas pēdējās atskaņas, kā arī reakcija uz jaunu Krievijas tuvināšanos Turcijai Tuvajos Austrumos," — uzskata eksperts.

Sapelli paudis viedokli, ka sankcijas tiks atceltas jau nākamgad.

"ASV vēstnieki, kas darbojas Eiropas valstīs, uzsāks sankciju atcelšanas darbu. Mums ir daudz kas sakāms par Trampa politiku un uzskatiem, bet viņš saprot galveno: kārtība pasaulē būs tikai tad, ja ASV un Krievija sāks sadarboties," — uzsvēra profesors.

Krievijas un ES karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas valstu premjerministri aicinājuši pagarināt sankcijas pret Krieviju

Viņš arī atzīmējis, ka Itālija vienmēr iebilst pret sankcijām, taču galu galā tā ir spiesta tās apstiprināt, jo ASV izdara lielu spiedienu uz Vidusjūras valstu ārpolitiku.

"Tā ir kļūda no Itālijas puses, jo patiesībā mūsu galvenā problēma Vidusjūrā ir Francija. Franči ir Itālijas galvenie pretinieki, viņi dara visu iespējamo, lai padzītu mūs no Lībijas. Bija arī tā lieta ar studentu Redženi, kuru nogalinājuši ēģiptieši. Tāpēc Itālijas un Ēģiptes attiecības pasliktinājušās, un tas mūs stipri attālināja politiskajā frontē," — skaidro Sapelli.

Pēc profesora domām, valdība saprot, ka Itālijai ir vitāli nepieciešams veicināt sadarbību ar Krieviju, bet itāļi pieļauj kļūdas ASV spiediena dēļ.

"Ja tā turpināsies, tad Itālijai, kas jau cieš no ekonomiskās krīzes, sekas būs katastrofālas. Itālija spēs iziet no ekonomikas krituma, ja palīdzēs Tuvo Austrumu atjaunošanā. Skaidrs, ka Krievijai būs jāizlemj, kam jāatjauno šis reģions, un tāpēc Itālijai ir nepieciešamas labas attiecības ar Krieviju," — teica eksperts.

Sankcijām pakļautās produkcijas iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Forbes: Krievijas sankciju radītie zaudējumi

"Būtu ļoti labi, ja Džentiloni (Paolo Džentiloni — Itālijas valdības vadītājs — red.), neskatoties uz Francijas, Vācijas un ASV spiedienu, nepagarinātu sankcijas pret Krieviju. Tas būtu labs pirmais solis premjera amatā," — norāda Sapelli.

Viņaprāt, kamēr Francijā un Vācijā notiek vēlēšanas kampaņas un politiķi nav gatavi uzstāties par sankciju atcelšanu, bažoties no sabiedriskā viedokļa, Itālija varētu uzspēlēt nozīmīgu lomu attiecību atjaunošanā starp Krieviju un Eiropu.

"Man šķiet, ka ar Trampa iestāšanos amatā ES ar Krieviju attiecības uzlabosies, sevišķi, ja Francijas prezidenta vēlēšanās uzvarēs Fijons, kas ir noskaņots uzlabot Krievijas-Eiropas attiecības," — sacīja eksperts.

Viņaprāt, ES gaida konflikti un disputi par ierobežojošo pasākumu atcelšanu.

"Īpaši Polija un Baltijas valstis ir noskaņotas pret Krieviju. Domāju, ka ES nākotnē gaidāma ilgstoša diskusija, kas varētu kļūt par pirmo soli ceļā uz ES sabrukumu," — noslēdzis profesors.

Ziņu lente
0