ASV apmācībās kļūdaini izmantots nāvējošs bioloģisks toksīns

© Alex KühniGāzes maskas. Foto no arhīva
Gāzes maskas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apmācībās paredzēts izmantot cilvēkiem drošu toksīna formu, bet personāls novembrī konstatējis "nesaskaņu dokumentācijā par piegādātā rīcina tipu".

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. ASV federālā centrā Alabamas štatā, kur tiek apmācīti tūkstošiem ugunsdzēsēju, paramediķu un citu ārkārtas situāciju risinātāju, pēdējos piecus gadus apmācībās ir kļūdaini izmantota bīstamā toksīna rīcina letāla forma, ziņo LETA.

Амфибия американского флота на учения НАТО - Sputnik Latvija
NATO klātbūtni Melnajā jūrā pastiprinās sešas valstis

Kļūme notika Federālās ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) Iekšzemes sagatavotības centrā Alabamas štata Anistonas pilsētā, kur ārkārtas situāciju risinātāji tiek apmācīti rīcībai ķīmisku, radioloģisku un bioloģisku draudu gadījumos.

Nav ziņots, ka būtu cietis kāds no apmācību dalībniekiem, kuri tajās valkā aizsargtērpus, tomēr FEMA ir lūgusi Iekšējās drošības ministrijas ģenerālinspektoru izmeklēt, kāpēc nāvējošais toksīns ticis izmantots apmācībās.

FEMA preses sekretāre Aleksa Lopesa informēja, ka apmācībās ir paredzēts izmantot cilvēkiem drošu rīcina formu, bet personāls novembrī konstatējis "nesaskaņu dokumentācijā par piegādātā rīcina tipu".

Centra personāls bija pasūtījis rīcina drošu versiju, tomēr pārdevējs kopš 2011.gada ir piegādājis tā letālu formu. Šajā laikā centrā tika apmācīti apmēram 9600 cilvēku.

Rīcins ir dabiska bioloģiska inde. Tas iznīcina cilvēka šūnas, neļaujot tām ražot organismam nepieciešamās olbaltumvielas, kā rezultātā iestājas orgānu mazspēja. Cilvēks var saindēties ar rīcinu, ieelpojot vai norijot to.

Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Jaunas NATO mācības: Ādažos sākas "Sudraba bulta"

Rīcinam ir divas proteīnu ķēdes — A ķēde, kas var nodarīt bojājumus šūnām, un B ķēde, kas ļauj toksīnam iespiesties šūnu membrānās. Lai nogalinātu cilvēku, rīcinā jābūt abām ķēdēm.

Lopesa sacīja, ka centrs bija pasūtījis rīcina formu, kurā ir tikai A ķēde. Tā ir droša cilvēkiem, tomēr detektori reaģē arī uz šo rīcina formu un tā ir izmantojama apmācībās.

Laikraksts "USA Today" ziņoja, ka letālo formu piegādājusi firma "Toxin Technology" no Floridas štata.

Firmas menedžeris Bils Rouzs paziņoja, ka šī firma pārdod tikai rīcina letālo formu un uz visiem sūtījumiem bijis korekti norādīts, ka tā ir šī rīcina forma.

Ziņu lente
0