Koalīcija un opozīcija atbalsta atteikšanos no minimālajām sociālajām iemaksām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdošās un opozīcijas partijas nobalsoja par mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstinašanu un atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas. Līdz galīgajam balsojumam 20. decembrī partijas iesniegs ierosinājumus par MUN likmi.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Saeima ceturtdien ar opozīcijas balsīm konceptuāli atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi līdz 15% un atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, vēsta aģentūra LETA.

Grozījumus MUN likumā atbalstīja 59 deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), "Saskaņas" un "No sirds Latvijai". Pret balsoja seši Latvijas Reģionu apvienības deputāti, bet 18 "Vienotības" parlamentārieši atturējās.

Latvijas banka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pasaules Banka uzskata, ka Latvijā nepieciešams nodokļu samazinājums darbaspēkam ar zemiem ienākumiem

Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi MUN likumā paredz nākakmgad MUN likmi noteikt 15%, un no 2017.gada 70,4% no MUN ieņēmumiem novirzīt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Savukārt ar 2018. gada 1. janvāri sociālajās iemaksās paredzēts novirzīt 80% no MUN ieņēmumiem.

Saeimas atbalstītos likumprojektus galīgajā lasījumā parlaments plāno skatīt nākamnedēļ, 20.decembrī.

Saeima ceturtdien lēma arī par "Vienotības" alternatīvo piedāvājumu nodokļu politikas izmaiņām.

"Vienotība" rosināja, ka mikrouzņēmumi, kuru apgrozījums nav lielāks par 40 000 eiro, varētu izvēlēties maksāt MUN likmi 15% apmērā vai arī maksāt MUN likmi 5% apmērā un par katru darbinieku veikt sociālās iemaksas.

Latvijas Reģionu apvienība ierosina ieviests MUN likmi 5% apmērā mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums nesasniedz 12 tūkstošus eiro, un 9% — uzņēmumiem ar apgrozījumu no 12 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem eiro.

Paketes ar uzrakstu Latvijas Finanšu ministrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija: Mikrouzņēmumu nodokļa palielināšanas dēļ minimālās sociālās iemaksas augs par 62%

"No sirds Latvijai" ierosināja ieviest MUN likmi 12% apmērā mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums nesasniedz 7 tūkstošus eiro, un 15% — uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem eiro.

Savukārt "Saskaņa" ierosina ieviest MUN likmi 9% apmērā mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums nesasniedz 7 tūkstošus eiro, bet uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem eiro, pirmo trīs darbības gadu laikā — 9% apmērā, un no ceturtā darbības gada — 12% apmērā.

Saeimas atbalstītos likumprojektus galīgajā lasījumā parlaments plāno skatīt nākamnedēļ, 20.decembrī.

Ziņu lente
0