Par piedalīšanos konfliktā Sīrijā apsūdzētajam jaunietim draud mūža ieslodzījums; viņš vainu neatzīst

© Sputnik / Valery Melnikov / Pāriet pie mediju bankasNelikumīgas bruņotas vienības loceklis ar automātu rokās . Foto no arhīva
Nelikumīgas bruņotas vienības loceklis ar automātu rokās . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret jaunieti uzsākta kriminālvajāšana par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un iesaistīšanos organizācijā nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā apsūdzētais jaunietis noliedz aktīvu piedalīšanos karadarbībā, bet prokuratūra viņam cēlusi bargāku apsūdzību, nekā lūdza Drošības policija (DP), tāpēc tagad viņam draud pat mūža ieslodzījums, vēsta aģentūra LETA.

Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Par huligānismu Ādažos apsūdzētais: arī tagad mēs rīkotos tāpat

DP pret jaunieti lūdza sākt kriminālvajāšanu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un par iesaistīšanos organizācijā nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret cilvēci vai mieru, kara noziegumus, īstenot genocīdu vai izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti. Par šādiem noziegumiem Krimināllikums paredz attiecīgi brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem un brīvības atņemšanu no astoņiem līdz 17 gadiem.

Jaunieša advokāts Raitis Mediņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūra puisim cēlusi apsūdzību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā un piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos.

Krimināllikums par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai mieru, vai valsti vai kara noziegumos paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem.

Mediņš pastāstīja, ka pēc lēmuma par personas saukšanu pie kriminālatbildības saņemšanas, aizstāvamais izmantojis savas tiesības un attieksmi pret apsūdzību tūlītēji nav paudis.

Doņeckas Tautas Republikas zemessargi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Daugavpilieti tiesās par piedalīšanos karadarbībā Ukrainā

Apsūdzība ir komplicēta, tāpēc nepieciešams laiks, lai ar to detalizēti iepazītos un paustu argumentētu viedokli, taču viennozīmīgi jaunais vīrietis noliedz aktīvu piedalīšanos karadarbībā, stāstīja advokāts. Atrodoties Sīrijā viņš nav piedalījies bruņotās sadursmēs ne ar karojošām pusēm, ne ar civiliedzīvotājiem, norādīja Mediņš.

"Bez tam, jau neilgi pēc ierašanās Sīrijā un apjaušot patieso stāvokli, mans klients ir intensīvi meklējis iespēju pārtraukt savu dalību karojošās puses sastāvā un izkļūt no Sīrijas, kas viņam 2015.gada sākuma arī izdevās. Pēc ierašanās Turcijā pēc viņa iniciatīvas ir notikusi sazināšanās ar Latvijas vēstniecību un tiesībsargājošajām iestādēm, norādot viņa atrašanās vietu," — paskaidroja advokāts.

Jau ziņots, ka šis ir pirmais gadījums, kad DP rosināja sākt kriminālvajāšanu pret personu, kura tiek vainota par prettiesisku iesaistīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā.

Robežkontroles punkts Vientuļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas IeM vēlas iegūt tiesības aizliegt iedzīvotājiem izceļot no valsts

2.decembrī tiesa aizdomās turētajam pagarināja drošības līdzekļa — apcietinājuma — piemērošanas termiņu.

Šovasar DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja jaunieti uz Latviju, kur viņš tika aizturēts.

Patlaban DP lietvedībā ir trīs kriminālprocesi par Latvijas iedzīvotāju iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. LETA jau vēstīja, ka viena no personām, kurai inkriminēts šis noziegums, ir bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs, kurš iepriekš uzsaukumā internetā atbalstīja teroristu uzbrukumus Francijai un slavināja džihādu. Apsūdzētais jaunietis ir vienīgais, kuru DP izdevies aizturēt.

Ziņu lente
0