Politika

Vēl viena prezidenta kandidāte apšauba Trampa uzvaru

© REUTERS / Saul MartinezВыборы в США
Выборы в США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kandidāte prezidenta amatam no Zaļo partijas pieprasījusi balsu pārskaitīšanu Mičiganā, Pensilvānijā un Viskonsinā, lai pārliecinātos, vai balsošanas mašīnas nav bijušas pakļautas hakeru uzbrukumiem.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji piektdien vērsās tiesās, aicinot bloķēt prezidenta vēlēšanās nodoto balsu pārskaitīšanu Mičiganas, Pensilvānijas un Viskonsonas štatos, kur saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Tramps guvis uzvaru pār Hilariju Klintoni, vēsta aģentūra LETA.

Šī balsu pārskaitīšana būtu jāpabeidz nepilnu divu nedēļu laikā, lai iekļautos federālā termiņā, līdz kuram jāapstiprina prezidenta vēlēšanu rezultāti.

ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps ir pārliecināts, ka saņēmis vairāk balsu, nekā Klintone

Juridiskās darbības ar mērķi novērst vai apturēt balsu pārskaitīšanu var radīt šķēršļus tās pabeigšanai laikā. Nav arī gaidāms, ka šīs pārskaitīšanas rezultātā Klintone iegūtu pietiekami daudz balsu, lai kļūtu par uzvarētāju.

Balsu pārskaitīšanu Mičiganā, Pensilvānijā un Viskonsinā ir pieprasījusi prezidenta kandidāte no Zaļo partijas Džila Steina, apgalvojot, ka tā ir nepieciešama, lai pārliecinātos, vai balsošanas mašīnas nav bijušas pakļautas hakeru uzbrukumiem, lai gan nav nekādu liecību par šādiem uzbrukumiem.

Viskonsina ir vienīgais štats, kur šī balsu pārskaitīšana jau notiek. Tā sākās ceturtdien, un vienā no 72 šī štata apgabaliem tā līdz piektdienai tika pabeigta, nodrošinot Klintonei tieši vienu balsi vairāk.

Tramps guva uzvaru Viskonsinā ar 22 tūkstošu balsu pārsvaru, Mičiganā – ar 10,7 tūkstošu balsu pārsvaru, bet Pensilvānijā – ar 49 tūkstošu balsu pārsvaru.

Viskonsinas vēlētājs Ronalds Džonsons un divas Trampa atbalsta grupas "Great America PAC" un "Stop Hillary PAC" aicināja federālo tiesnesi apturēt šajā štatā sākto balsu pārskaitīšanu.

Mičiganas štata ģenerālprokurors republikānis Bils Šūtī ierosināja lietu šajā štatā plānotās pārskaitīšanas novēršanai, paziņojot, ka Steina saņēmusi pārāk maz balsu, lai varētu to pieprasīt.

"Mičiganas vēlētāji pārliecinoši noraidīja Steinas kandidatūru, bet viņas atteikšanās pieņemt šo štata pārbaudīto rezultātu rada dārgus un riskantus draudus smagi strādājošiem nodokļu maksātājiem un pārkāpj Mičiganas likumu nolūku,"- teikts Šūtī paziņojumā.

Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Klintone vaino FIB vadītāju par sakāvi vēlēšanās

Pensilvānijā, kur Steina pieprasa daļēju pārskaitīšanu, Trampa juristi aicināja tiesu noraidīt viņas pieprasījumu.

"Pat ar pārskaitīšanā iesaistīto štata un vietējo vēlēšanu ierēdņu varonīgām pūlēm … Steinas ierosinātais process ilgs nedēļām, varbūt pat mēnešiem," teikts viņu iesniegtajā aicinājumā tiesai. "Viņas pieprasījums rada risku, ka Pensilvānija neapstiprinātu savus prezidenta vēlēšanu elektorus līdz 13. decembra termiņam."

Ziņu lente
0