Bičevskis uzskata, ka privāto investīciju līmenis pašlaik ir dramatiski zems

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai privātās investīcijas var garantēt stabilu darba vietu izveidi, ir pārliecināts bijušais Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Privāto investīciju līmenis pašlaik Latvijā ir dramatiski zems, intervijā aģentūrai LETA sacīja šonedēļ Latvijas Komercbanku asociācijas prezidenta amatu atstājušais Mārtiņš Bičevskis.

"Investīcijas ir ļoti ierobežotas, tās ir ļoti zemos līmeņos, un tas ir satraucoši," – teica Bičevskis.

Pēc viņa teiktā, lielākās bažas ir par to, ka netiek radīts pietiekami daudz ilgtspējīgu darbavietu.

Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītājs informē par Latvijas ārējiem parādiem

"Ir labi, ka ienāks struktūrfondu līdzekļi, ka tiks finansēti ceļi un cita infrastruktūra, ka pašvaldības tērēs vairāk naudas, bet vai tas radīs jaunas ilgtspējīgas darbavietas? Jaunas ilgtspējīgas darbavietas var radīt tikai un vienīgi privātas investīcijas," – sacīja Bičevskis.

Pēc viņa teiktā, svarīgi ir Latvijā veidot tādu uzņēmējdarbības vidi un nodokļu politiku, kura nav pārspīlēta ar nodokļu likmēm, lai tiktu radīta interese par investīcijām. Ekonomika

Eiropas fondu verdzībā

Pagājušonedēļ Latvijas prezidents Raimonds Vējonis paudis viedokli, ka valsts izmanto Eiropas fondu "piešprici", bet savas ekonomikas valstij nav.

"Ļoti uzskatāmi redzam — kā aizkavējas Eiropas fondu pieejamība, tā mums uzreiz ir būtisks iekšzemes kopprodukta pieauguma kritums. Tas nozīmē, ka patiesībā mums nav savas ekonomikas," — pavēstījis prezidents.

Pēc Vējoņa domām, politiķiem ir jābūt izlēmīgākiem, izvērtējot iniciatīvas un pieņemot lēmumus. "Ir nepieciešama cilvēku gatavība kaut ko mainīt un aktīva iesaiste politikā ar jaunām idejām un jauniem piedāvājumiem," – ir pārliecināts Vējonis.

Septembrī Latvijas Ekonomikas ministrija informēja, ka Latvijā strauji sarucis ārvalstu tiešo investīciju apjoms – EM pārstāvis Raimonds Aleksejenko paziņoja, ka investīciju pieplūdums patlaban ir trīskārt mazāks nekā pirms krīzes.

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvis Ivars Ērkšķis ziņoja, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos lēmumus investēt Latvijā pieņēmuši 10 investori, bet 2015. gadā kopumā šādu lēmumu pieņēmis 31 investors. Pirmajā pusgadā Latviju apmeklējuši 44 potenciālie investori, bet pērn – 168.

Ziņu lente
0