Skolu pāreja uz latviešu apmācību valodu – laika jautājums

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar laiku visi skolēni Latvijā mācīsies vienā valodā, ir pārliecināts Rīgas 3. ģimnāzijas direktors.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Nākotnē visās Latvijas skolās būs viena mācību valoda — latviešu valoda, uzskata Rīgas 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis. Viņa teikto atstāsta portāls Lsm.lv.

Latvijas galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgas mērs sola: neviena skola netiks slēgta

Priekulis norādījis, ka dažās mazākumtautību skolās jau atveras latviešu klases un, ņemot vērā, ka neatkarīgās Latvijas gados dzimušajiem bērniem ar valodu nav problēmu, visu skolu pāreja uz latviešu mācību valodu ir tikai laika jautājums.

Jāpiebilst, ka iepriekš Krievijas valdība ierosināja paātrināt koncepcijas īstenošanu, kuras mērķis ir krievvalodīgo skolu attīstība ārvalstīs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atgādināja, ka visā pasaulē krievu valodu pārvalda vairāk nekā 260 miljoni cilvēku, krievu valoda tiek aktīvi izmantota pēcpadomju telpā, tā ir ANO un daudzu citu starptautisko organizāciju oficiālā darba valoda.

Baltijas valstis ir agrākās padomju republikas, tāpēc ieņem līdera pozīcijas Eiropas Savienībā krievu valodas izplatības ziņā. Eurostat rīcībā esošie dati liecina, ka Igaunijā vispārizglītojošajās skolās krievu valodu apgūst 65% skolēnu, Latvijā — 60%, bet Lietuvā vēl vairāk — 66,7%.

Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Šadurskis rosina samazināt Latvijas skolēnu mācību slodzi

Pašreizējo apmācību krievu valodā Latvijas skolās pozitīvi vērtē, piemēram, Rīgas mērs Nils Ušakovs.
Viņš ir pārliecināts, ka Rīgā mazākumtautību skolu skolēniem latviešu valoda grūtības nerada: viņi kārto eksāmenus līdztekus latviešu skolu audzēkņiem un demonstrē līdzīgus rezultātus. Centralizētais eksāmens apliecina, ka šie skolēni runā latviešu valodā.

"Pie tam viņi runā arī krieviski un angliski. Ar viņiem viss ir kārtībā. Tie ir Latvijas bērni, kas saņēmuši izglītību saskaņā ar izglītības standartiem, lai ari daļēji — krievu valodā. Aizliegt un sagraut šo sistēmu būtu ļaunākais, ko var izdomāt," — uzskata galvaspilsētas domes priekšsēdētājs.

Ziņu lente
0