Uzturlīdzekļu nemaksātājiem liegs izmantot autovadītāja tiesības

© Foto : dangquocbuuIekārtas panelis
Iekārtas panelis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā paredz, ka par uzturlīdzekļu nemaksāšanu trīs mēnešus pēc kārtas parādniekam var atņemt autovadītāja tiesības.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešajā lasījumā atbalstīja Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumu, saskaņā ar kuru uzturlīdzekļu nemaksātājiem varēs atņemt tiesības, informē Saeimas Preses centrs

"Liegumu varēs piemērot gadījumos, kad bērnam uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un parādnieks nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Tāpat tiesību liegumu varēs piemērot, ja parādnieks nebūs veicis maksājumus trīs secīgus mēnešus," — informē komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons.

Pieaugušais un bērns saules rietā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesībsargs un bāriņtiesas strīdējās par audžubērniem

Izņēmumi ir iespējami personām ar invaliditāti vai tiem, kuri darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā pusgadu. Tāpat aizliegums netiks piemērots gadījumos, kad tas var būtiski kaitēt parādnieka vai no viņa atkarīgo personu interesēm, piemēram, ja parādnieka apgādībā ir bērns ar invaliditāti un nav iespējams izmantot citus transportlīdzekļus.

Pēc Tieslietu ministrijas sniegtajām ziņām, šāda prakse pastāv daudzās Eiropas Savienības valstīs. Gadījumā, ja šī norma tiks pieņemta, tiesības var zaudēt 25% uzturlīdzekļu nemaksātāju.

Pagājušajā mēnesī Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksājis alimentus 32 tūkstoši parādnieku vietā. Oktobrī no valsts budžeta izmaksāti uzturlīdzekļi par summu 3,1 milj. eiro.

Saeimā vēl izskatīs likumprojektu par Uzturlīdzekļu garantiju fondu galīgajā lasījumā, tās var stāties spēkā 2017. gada 1. februārī.

Ziņu lente
0