Valdība apsver izņēmumus minimālās sociālās apdrošināšanas iemaksām

© Foto : Valsts kancelejaMinistru prezidents Māris Kučinskis. Foto no arhīva
Ministru prezidents Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek novērtēti gadījumi, kad norma par minimālo sociālo iemaksu līmeni netiks piemērota.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Ministru prezidents Māris Kučinskis Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" šorīt stāstīja par gadījumiem, kad norma par minimālo sociālo iemaksu līmeni netiks piemērota, vēsta aģentūra LETA.

Kučinskis teica, ka ir paredzēts, ka gadījumā, ja personai jau ir pamatdarbs, bet papildus tiek strādāts arī, piemēram, nevalstiskajā organizācijā, tad nākamajā darba vietā šīs prasības vairs nebūšot. Tāpat viņš norādīja, ka pastāv summēšanas iespēja.

"Ir vesela virkne izņēmumu. Šobrīd skatāmies arī uz daudzbērnu māmiņām," — teica premjers.

Kučinskis gan norādīja, ka šo izņēmumu nebūs ļoti daudz, jo liela daļa esošās sistēmas saistoties ar aplokšņu algām.

"Kad vajadzīgs pakalpojums, tad neiet runa par daļēju bezdarbnieku pabalstu, vai daļēju veselības aprūpi," — piebilda Kučinskis.

Pašlaik notiek tikšanās ar uzņēmējiem, kuri algo šādus specifiskus darbiniekus un tiek apsvērts, vai vēl nav cilvēku, kam varētu šo izņēmuma statusu piemērot, pauda Kučinskis.

Protesta akcijā pret budžeta vietu samazināšanu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis solījis studentiem nesamazināt budžeta vietas augstskolās

Viņaprāt, liela daļa pretenziju pret plānotajām izmaiņām ir radušās no nezināšanas. Šīs nedēļas laikā esot plānots nodrošināt telefona numuru Valsts ieņēmumu dienestā, pa kuru grāmatveži un citi interesenti varēs zvanīt un saņemt skaidrojumus.

Lai nodrošinātu vismaz minimālas sociālās garantijas cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, no 2017. gada 1. janvāra noteiks minimālo sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu līmeni. Grozījumi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz darba devējam segt starpību līdz noteiktajam obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu objektam pat tad, ja darbinieks nestrādā atbilstošu slodzi.

No 2017. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim paredzēts pārejas periods, kad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs 75% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Savukārt no 2018. gada 1. janvāra par katru darba ņēmēju, kuram atlīdzība ir noteikta mazāka par minimālo algu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no valstī noteiktās minimālās algas.

Izmaiņas nodokļu sistēmā jau izraisījušas bažas nevalstisko organizāciju un uzņēmēju aprindās.

Ziņu lente
0