Par ko satraucas Baltijas lielie uzņēmumi

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasBirža. Foto no arhīva
Birža. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieprasījums, kvalificēta darbaspēka pieejamība un atalgojums – tādas ir galvenās Baltijas valstu lieluzņēmumu problēmas.

RĪGA, 14. novembris — Sputnik. Aptaujātie uzņēmumu finanšu direktori noradīja, ka Baltijas lielie uzņēmumi visvairāk nobažījušies par pieprasījumu, kvalificēta darbaspēka pieejamību un atalgojumu, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz "SEB bankas" septembrī veikto aptauju.

Aptaujā piedalījušies 263 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

Robežkontroles punkts Terehovo uz Latvijas un Krievijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Investori aicina izstrādāt viedu viesstrādnieku piesaistes politiku Latvijā

Neskatoties uz to, ka visās trīs valstīs privātais patēriņš šogad uzrādījis pozitīvu pieaugumu, par pieprasījumu pēc savas kompānijas produktiem vai pakalpojumiem satraucas 61% no Latvijas lielo uzņēmumu finansistiem, 55% Lietuvas un 40% Igaunijas lielo uzņēmumu pārstāvju.

Visās trīs Baltijas valstīs ir aktuāls arī kvalificēta darbaspēka pieejamības jautājums — tas satrauc 43% Lietuvas lielo kompāniju, 39% Latvijas un 33% Igaunijas lielo uzņēmumu.

Savukārt trešais visbiežāk minētais satraukuma iemesls ir darba atalgojums. Lietuvā par to nobažījušies 51% uzņēmumu, Igaunijā — 41%, bet Latvijā — 24% lielo kompāniju finanšu vadītāju.

Saskaņā ar "SEB bankas" valdes locekļa Inta Krasta secinājumu, ar darbaspēku saistītie jautājumi joprojām ir starp būtiskākajiem riskiem, kas jau tuvākajā nākotnē var ietekmēt Baltijas lielāko uzņēmumu darbību. Visās trīs Baltijas valstīs bezdarba rādītāji samazinās, taču darbaspēka pieejamība var atsaukties uz atalgojuma tendencēm Latvijā un Lietuvā.

Sētnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uzņēmēji atzīst, ka Latvijai vajadzīgi viesstrādnieki
Savukārt ar finansēm saistītie jautājumi — procentu likmes, finansējuma pieejamība un valūtas kursa izmaiņas — lielajos uzņēmumos faktiski nerada pamatu satraukumam. Piemēram, Latvijā par piekļuvi finansējumam satraucas vien 5%, bet par procentu likmēm — 7% lielo kompāniju. Šī situāciju var paskaidrot ar to, ka lielie uzņēmumi pēdējo gadu laikā ir uzkrājuši līdzekļus un pašlaik ir labi nodrošināti ar finanšu rezervēm, bet konkurence Latvijas banku sektorā ļauj klientiem rēķināties, ka no bankām saņems ļoti izdevīgus piedāvājumus, skaidro Krasts.

Vairākums Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru ir pārliecināti, ka nākamo 12 mēnešu laikā procentu likmes finansējumam saglabāsies pašreizējā līmenī — tā uzskata 88% Latvijas un Lietuvas uzņēmumu pārstāvju, kā arī 74% Igaunijas lielo uzņēmumu. Salīdzinoši neliela daļa finansistu saskata pamatu procentu likmju kāpumam — to prognozē 18% Igaunijas uzņēmumu, kā arī 8% Latvijas un Lietuvas lielo kompāniju.

Ziņu lente
0