Analītiķis pavēstījis, kā Klintoni izmanto savu fondu

© REUTERS/Brian SnyderHilarija Klintone. Foto no arhīva
Hilarija Klintone. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klintonu fonds patiesībā ir milzīgs kukuļu fonds, norāda investīciju analītiķis Čārlzs Ortels.

RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Investīciju analītiķis Čārlzs Ortels, kurš veicis ASV eksprezidenta Bila Klintona un prezidenta kandidātes, Demokrātu partijas pārstāves Hilarijas Klintones fonda darbības pārraudzību, uzskata, ka fonds ir "milzīga" struktūra, kuras mērķis ir ietekmes pirkšana.

ASV eksprezidents Bils Klintons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Klintona fonds atzinis, ka saņēmis miljonu dolāru no Kataras valdības

"Klintoni ir atvērti biznesam. Viņu fonds iesaistīts prettiesiskā darbībā visā pasaulē. Klintonu fonds ir milzīgs kukuļu fonds. Cilvēki var ziedot Klintoniem salīdzinoši nelielas summas, atpakaļ saņemot simtiem miljonu vai pat miljardu dolāru vērtus ieguvumus," — teica Ortels aģentūrai Sputnik.

Viņš paskaidrojis, ka fondam kā likumīgai organizācijai ir tikai piekļuve prezidenta arhīvam un pētniecības centram Little Rock (Arkanzasas štatā). Varas iestādes aizliedz fondam citu darbību, piemēram, fonds nav spēris likumā paredzētos soļus, lai saņemtu tiesības organizēt labdarības pasākumus ārpus ASV. Kopš 2001. gada Klintonu fonds sācis darbu ārzemēs, taču nav pieprasījis tam atļauju un nav saņēmis oficiālo statusu. "Tas ir nelikumīgi. Labdarības fondam jābūt starptautiskas finanšu firmas īpašniekam, kura apstiprinātu tā operācijas ārvalstīs," — uzsvēra eksperts.

Pēc viņa teiktā, laikā, kad Klintone ieņēma ASV valsts sekretāra amatu, fonds saņēmis simtiem miljonus dolāru no citu valstu valdībām, daudzām no tām bija labas attiecības ar ASV Valsts departamentu. Ortels norāda, ka ASV prese nepēta Klintonu labdarības fonda darbību. 

"Ja esat ASV presē, jums ir piekļuve ASV federālai valdībai un prezidentam. Man nav pārliecības, ka ASV mediji uzsāks Klintonu fonda darbības izmeklēšanu, jo mūsu prese ir Klintonu rokās," — sacījis analītiķis Sputnik aģentūrai.

Viņā ir apmierināts ar to, ka FIB 11 dienas pirms vēlēšanām publiski paziņoja, ka tiek atsākta izmeklēšana par Hilarijas Klintones privātā pasta servera izmantošanu sarakstei darba jautājumos.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Ņujorkas prokuratūra sākusi izmeklēšanu Trampa fonda lietā

"Izmeklēšanas atsākšana nozīmē, ka tai ir pamatoti iemesli. Ja būtu kaut kas neliels, viņi (FIB — red.) pagaidītu līdz vēlēšanu beigām. Tāpat ir svarīgi, lai lēmums tiktu paziņots publiski,"- uzskata Ortels. Viņš norādīja, ka Republikāņu partijas kandidāta Donalda Trampa uzvaras gadījumā aizejošais ASV prezidents Baraks Obama būs spiests nokārtot sarežģītu jautājumu par iespēju apžēlot Klintonus, pirms Tramps ienāks Baltajā namā.

Hilarija Klintone, ieņemot valsts sekretāra amatu, dienesta sarakstei izmantojusi savu privāto pasta serveri. 2015.-2016. gadā FIB uzsāka izmeklēšanu par iespējamo slepenās informācijas noplūdi. Oktobrī FIB direktors Džeimss Komijs pavēstīja, ka izmeklēšana tiek atsākta. Turklāt FIB darbinieki izmeklē Klintonu fonda darbību. Izmeklētāji noskaidro, vai labdarības fonds izmantots saskaņā ar shēmu "nauda apmaiņā pret pakalpojumiem" un, vai Hilarija Klintone bija iesaistīta tā pasākumos, ieņemot ASV Valsts sekretāra amatu.

ASV vēlēšanas notiks 8. novembrī. Lielākā sabiedriskās domas aptauju daļa rāda, ka Trampam un Klintonei ir gandrīz vienādas izredzes ieņemt prezidenta amatu, bet tomēr nelielas priekšrocības saglabā Klintone. Daudzas aptaujas norāda, ka Tramps viņu pamazām panāk, turklāt laikraksta Los Angeles Times nesenā aptauja liecināja, ka Tramps apsteidz Klintoni par pieciem punktiem.

Ziņu lente
0