Lojalitātes pārbaude: skola Innova vērsusies tiesā

© Foto : info.riga.lvSkola. Foto no arhīva
Skola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vasarā mācību iestāde neizturēja Latvijas kontroles iestāžu pārbaudi subjektīvu iemeslu dēļ. Domājams, akreditācija anulēta tādēļ, ka skolas darbinieki piedalījušies akcijā "Nemirstīgais pulks".

RĪGA, 5. novembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Privātskola Innova vērsusies tiesā ar prasību atjaunot akreditāciju, kas mācību iestādei atņemta "tās darbinieku nepietiekamas lojalitātes dēļ."

Nesaliedē sabiedrību

Latvijas Saeimas ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Divi likumi "stukačiem"

Atgādināsim, ka ar privātās krievvalodīgās skolas Innova akreditāciju saistītais skandāls sākās jau vasarā. Mācību iestāde nesaņēma pamata un vidējās izglītības programmu akreditāciju, jo Valsts izglītības satura centrs (VISC) secinājis, ka skola neveicina sabiedrības saliedētību.

Viens no iemesliem, kuru dēļ neizdevās saņemt akreditāciju, ir VISC saņemtā Drošības policijas vēstule, kurā vēstīts, ka skolas dibinātāji, absolventi un pedagogi nav lojāli valstij, raidījumā "Punkti uz i" telekanāla LTV7 ēterā pastāstīja skolas juriste Elizabete Krivcova.

Viņa apliecināja, ka pārbaude skolā notikusi šī gada aprīlī un tolaik eksperti pēc mācību materiālu izvērtēšanas atzinuši, ka viss ir kārtībā. Viņi parakstījuši visus dokumentus un nosūtījuši komisijai. Taču tur teikuši: mēs noskatījāmies pārraidi, kurā teikts, ka skolas audzēkņu un pedagogi piedalījušies akcijā "Nemirstīgais pulks".

Dažas kļūdas galotnēs

"Pēc tam viņi aicināja ekspertus izvērtēt slēdzienu. Tāpat notika arī valsts valodas zināšanu pārbaude. Pirms pusotra mēneša atnāca pārbaudītāji un konstatēja, ka pedagogu zināšanas atbilst visām prasībām. Taču vērtējums atkal kādu nav apmierinājis un mums uzsūtīja kārtējo valsts valodas pārbaudi," — pastāstīja Krivcova Sputnik Latvija korespodentam.

Šajā pārbaudē atrasti daži skolotāji, kuri pieļāvuši pāris kļūdas galotnēs, taču šīs kļūdas neietekmē izglītības kvalitāti skolā.

Ученики на празднике в школе - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana skolas Innova atbalstam
"Labi, mēs ņēmām vērā piezīmes un nosūtījām pedagogus uz kursiem, lai viņi atsvaidzinātu latviešu valodas zināšanas," — pavēstīja Krivcova.

Viņa piebilda, ka Innova ir viena no vadošajām vidējās izglītības mācību iestādēm Rīgā, un tas, ka skolotāji pieļauj dažas gramatikas kļūdas, izglītības kvalitāti un mācību procesu neietekmē.

Jau ir skaidrs, ka likums ir pārkāpts

Skolas juristi ļoti cer uz pozitīvu tiesas lēmumu. Ir pamats uzskatīt, ka tiesvedības laikā noskaidrosies, ka likums ir mācību iestādes pusē, jo lietas izskatīšanā jau noskaidrojies, ka attiecībā uz skolu Innova pieņemtie lēmumi ir nelikumīgi.

Pirmā tiesas sēde, kurā tiks izskatīta prasība par VISC lēmumu noraidīt akreditāciju, notiks 1. decembrī. "Ja mums neizdosies vienoties ar iestādi par licences apturēšanu, arī šajā jautājumā nāksies vērsties tiesā," — piebilda juriste.

Vienlaikus Latvijas iedzīvotāji vāc parakstus peltīcijai pret privātās krievvalodīgās skolas Innova slēgšanu. Dokumenta teksts publicēts portālā change.org. Petīcijas autori ir pārliecināti, ka mācību iestādes vajāšana par tās darbinieku un skolēnu līdzdalību akcijā "Nemirstīgais pulks" ir nelikumīga.

Raksta sagatavošanas laikā petīciju parakstījuši vairāk nekā 1500 cilvēki. Autori plāno iesniegt to Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim, premjerministram Mārim Kučinskim un Rīgas mēram Nilam Ušakovam.

Ziņu lente
0