Veģetārieši ir likumīgi: tiesa nostājusies Ikšķiles skolas pusē

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasВ школьной столовой
В школьной столовой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikšķiles Brīvā skola izcīnījusi uzvaru tiesā pret Pārtikas un veterināro dienestu, kas sodījis mācību iestādes administrāciju par veģetāro ēdienkarti.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Administratīvā rajona tiesa atbalstījusi Ikšķiles Brīvo skolu strīdā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) veģetārās ēdienkartes dēļ, vēsta portāls LSM.lv.

Tiesa pieņēmusi lēmumu, ka prasība iekļaut skolēnu uzturā 200 g gaļas vai zivju nedēļā ir nepamatota un neatbilst mērķim nodrošināt veselīgu uzturu.

Iepriekš tika vēstīts, ka vienā no Ikšķiles skolām bērni saņem veģetāros ēdienus, jo mācību iestādes vadība uzskata: skolēniem ir jāpierod ēst dārzeņi.

Овощи - Sputnik Latvija
Veģetārisms skolā: vecāki – par, Veselības ministrija - pret

Taču Pārtikas un veterinārais dienests šādu nostādni neatbalstīja un sodīja mācību ieskaiti, lai arī veģetārā ēdienkarte bija saskaņota ar skolēnu vecākiem.

"Kopumā tiesa atzīst gaļas saturā esošo uzturvielu nepieciešamību bērna pilnvērtīgai attīstībai. Vienlaikus bērna vecākiem ir tiesības uzņemties atbildību par pilnvērtīga uztura nodrošināšanu," – paskaidroja Administratīvās rajona tiesas pārstāvji.

Šajā sakarā tiesa neatrada pamatojumu tam, ka ar bērnu vecākiem saskaņotās skolas darbības – atteikšanās no gaļas vai zivīm skolas ēdienkartē (tā vietā piedāvājot sabalansētu veģetāro uzturu) varētu fiziski vai garīgi kaitēt bērna tālākajai attīstībai.

Tiesa norādīja, ka skolai līdz ar vecāku viedokli nāktos ņemt vērā arī pašu skolēnu viedokli jautājumā par viņiem patīkamiem pārtikas produktiem.

Pārtikas un veterinārais dienests vēl nav saņēmis sprieduma tekstu. PVS pārstāve Svetlana Alminoviča-Miljanoviča paskaidroja, ka jautājums par lēmuma iespējamo pārsūdzēšanu tiks pieņemts, kad iestāde saņems spriedumu. Viņa atzīmēja, ka tiesas lēmums ir radījis "precedentu".

PVD plāno konsultēties ar Veselības ministriju un Zemkopības ministriju.

Ziņu lente
0