Izglītības darbinieki pieprasa ierosināt disciplinārlietu par IZM pārkāpumu

© AFP 2023 / ILMARS ZNOTINSProtesti pret grozījumiem Izglītības likumā
Protesti pret grozījumiem Izglītības likumā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LIZDA savākusi 17 385 izglītības darbinieku parakstus par iespēju saglabāt 1,7 miljonus eiro nozarē un ierosināt disciplinārlietu IZM.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) savākusi 17 385 izglītības darbinieku parakstus par 1,7 miljonu eiro atstāšanu nozarē un disciplinārlietas sākšanu Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), informē LETA.

Преподаватель математики во время урока - Sputnik Latvija
Ienesīga vieta: katrs ceturtais skolotājs Rīgā saņem 1000 eiro

Arodbiedrība informējusi, ka paraksti savākti no pedagogiem un izglītības iestāžu tehniskajiem darbiniekiem, kas pārstāv 697 izglītības iestādes visā Latvijā.

Parakstu vākšanas akcijā piedalījās pedagogi un izglītības iestāžu tehniskie darbinieki. Viņi pieprasa, lai valsts budžetā apstiprinātie, bet nesadalītie 1,7 miljoni eiro tiktu piešķirti pedagogu darba samaksas paaugstināšanai 2016. gadā, kā arī uzstāj, lai tiktu ierosināta disciplinārlieta attiecībā uz pieļauto pārkāpumu IZM.

Jau vēstīts, ka vasarā tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kuri noteica pedagogu atalgojuma jauno modeli. IZM skaidroja, ka finanšu aprēķini par pedagogu algām nepieciešamajiem līdzekļiem veikti atbilstoši skolēnu skaitam 2015.gada 1.septembrī un ņemot vērā arī pašvaldību prognozes.

IZM atgādināja, ka, piemēram, Rīgas pašvaldība plānojusi skolēnu skaita pieaugumu par trim tūkstošiem, taču patiesībā tas pieaudzis tikai par tūkstoti.

Vienlaikus notikušas diskusijas ar sociālajiem partneriem un pašvaldībām, jo sākotnēji bija plānots, ka pirmskolu pedagogiem atalgojums par likmi būs 680 eiro, taču pašvaldības iebilst pret tik strauju kāpumu, tāpēc valdības sēdē tika nolemts paredzēt pārejas periodu līdz 2017.gada 1.septembrim, nosakot pirmskolu pedagogu atalgojuma likmi 620 eiro.

Начало учебного года - Sputnik Latvija
Izglītības ministrija sūtīs bērnus skolā no 6 gadu vecuma

Veicot pārrēķinus un sadalot finansējumu no sākotnēji aprēķinātajiem un apstiprinātajiem deviņiem miljoniem eiro šā gada četriem mēnešiem netika sadalīti 1,7 miljoni eiro.

IZM apliecina, ka šī summa netiks izmantota citiem mērķiem, bet paliks izglītības sistēmā — to plānots sadalīt pašvaldībām kompensējošiem pasākumiem saistībā ar pedagogu algu reformas ieviešanu.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijā, IZM izstrādā informatīvo ziņojumu, kurā tiks definēti minētie kompensējošie pasākumi, kā arī to veids un apmērs un tas, kam šī naudas summa varētu tikt pārdalīta. IZM šo informatīvo ziņojumu plāno izskatīt Ministru kabineta 1.novembra sēdē.

Ziņu lente
0