Kāpēc Latvija glābj "Dzintaru"

© AP Photo / Normunds MezinsКомпания Дзинтарс
Компания Дзинтарс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad parādījas ziņas par to, ka kompānija "Dzintars" nokļuvusi uz bankrota sliekšņa, Latvijas iedzīvotāji izplatīja sociālajos tīklos aicinājumu palīdzēt uzņēmumam un metās pirkt viņu firmas produkciju.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik, Jeļena Kirillova. Latvijas iedzīvotāji vētraini reaģēja uz ziņu par to, ka lielākais kosmētikas ražotājs Latvijā – uzņēmums "Dzintars" bijis spiests lūgt tiesisku aizsardzību no kreditoriem. Kāds metās glābt uzņēmumu, pērkot produkciju, citi ironiski izsaka, ka tas, iespējams, ir kompānijas sekmīgākais mārketinga gājiens.

"Gandrīz bankrota" pārdošanas apjomi ir trīskāršojušies

Lai nu kā, taču piecu dienu laikā pēc skumjās ziņas par to, ka uzņēmums "Dzintars" ir pie bankrota sliekšņa, firmas kosmētikas pārdošanas apjomi trīskāršojušies. Par to aģentūrai LETA stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

Илья Герчиков - Sputnik Latvija
"Dzintara" vadītājs: bizness atvadās no Latvijas

Viņš atzīmēja, ka tas noteikti palīdzēs ātrāk kāpināt uzņēmuma ražošanas jaudas, samazināt preces deficītu veikalu plauktos un ātrāk izpildīt uzņēmuma saistības pret valsts budžetu (jāpiebilst, ka uzņēmuma galveno parādu veido nodokļi – summa sasniegusi 3,2 milj. eiro). Gerčikovs apliecināja, ka uzņēmums ir ļoti pateicīgs par atsaucību.

Pie tam uzņēmuma vadītājs uzsvēra, ka par bankrotu nav ne runas. Viņš atgādināja, ka tiesiskās aizsardzības process ir uzņēmuma brīvprātīga izvēle, jo radušās finansiālas grūtības, taču "Dzintars" apņēmies turpināt sekmīgu saimniecisko darbību.

"Dzintara" galvenās kļūdas

"Dzintara" sortiments ietver vairāk nekā 1000 veidu kosmētikas, parfimērijas produktu. 2015. gadā tā apgrozījums bija 5,911 milj. eiro – par 7% mazāk nekā 2014. gadā, un zaudējumi pieauguši par 76% — līdz 2,633 milj. eiro. 

Rādītājus ietekmējusi ģeopolitiskā situācija un vispasaules krīze. Gandrīz pusi produkcijas uzņēmums eksportēja uz Krieviju. 2008. un 2014. gadu ekonomisko krīžu rezultātā samazinājušies "Dzintara" produkcijas tradicionālie noieta tirgi, kritušies pārdošanas apjomi, radies apgrozāmo līdzekļu trūkums. Uzņēmums centies rast noieta tirgus Rietumos, taču šajā ziņā tam nav paveicies.

© Foto : Eugene Leskovsky"Dzintara" produkcija
Продукция Дзинтарс - Sputnik Latvija
"Dzintara" produkcija

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis uzskata, ka jau sen bijis redzams: "Dzintars" nespēj izturēt konkurences cīņu un kļuvis atkarīgs no Krievijas tirgus. Savukārt doties uz rietumiem ar parfimēriju nav viegli.

Pašlaik eksperti viens pēc otra nosauc "Dzintara" galvenās kļūdas, taču pat nezinošam cilvēkam ir skaidrs, ka vismaz trīs kļūmes ir pieļautas – produkcijas iesaiņojums ne vienmēr ir mūsdienīgs, "sovjetisks" menedžments un gandrīz apzināta mūsdienu mārketinga ignorēšana.

Speciālisti pievērš uzmanību arī paradoksālajai situācijai: uzņēmuma īpašnieks ir miljonārs, bet uzņēmums nevar samaksāt nodokļus. Tomēr lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, neskatoties uz kritiku, nesaskata neko sliktu privātā biznesa atbalstā.

Stāsta, ka pagājušajās brivdienās vienā no lielākajiem tirdzniecības centriem Rīgā pie "Dzintara" veikala pat stāvējusi rinda. Nu, iespējams, Latvija patiešām ir spējīga uz brīnumiem, un iedzīvotāji izglābs "Dzintaru". Jautājums ir tikai viens: cik ilgi Latvija spēs turēt virs ūdens grimstošo uzņēmumu, ja situācija nemainīsies pašos pamatos?

Ziņu lente
0