Viedoklis

Jo vairāk Ukrainā tuvojas ziema, jo lielāks kļūst valsts ienaidnieku skaits

© Sputnik / Алексей Фурман / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Киев
Города мира. Киев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apkures sezonas sākums Ukrainā vienmēr kļūst par nelaimi. Taču šogad situācija ir īpaša. Daudzi valsts iedzīvotāji spiesti izvēlēties: pirkt pārtiku vai maksāt par komunālajiem pakalpojumiem. Pie apvāršņa vīd "tarifu maidans".

Ukrainas prezidents vēsta, ka pilsoņu un politiķu protesti pret komunālo maksājumu pieaugumu ir Krievijas triki. Petro Porošenko uzskata, ka valdības rīcība cilvēkiem nepatīk tāpēc, ka darbojas kaimiņvalsts "propaganda". Tos, kuri protestē pret tarifu pieaugumu, viņš apsūdz par līdzdalību hibrīdkarā Krievijas pusē.

Bankas glabātuvē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Porošenko lūgs Vējoni atmaksāt 50 miljonus dolāru

Prezidenta vētrainās apsūdzības skan līdz ar frāzes "tarifu genocīds" izplatīšanos Ukrainas medijos. Tā parādījās pēc būtiskās komunālo maksājumu palielināšanās pēdējā gada laikā. Piemēram, no 1. maija dubultojās gāzes tarifi, jūlijā aptuveni tāpat pieauga maksa par karsto ūdeni un apkuri. Tolaik, vasarā tas nebija īpaši manāms, toties tagad, apkures sezonas sākumā daudz cilvēki (gandrīz puse ekonomiski aktīvo iedzīvotāju) ir spiesti izvēlēties: pirkt pārtiku vai maksāt par komunālajiem pakalpojumiem. 

Nevarētu teikt, ka Ukrainas Ministru kabinets nesaprot, kādas būs "tarifu genocīda" sekas. Piemēram, viens no vicepremjeriem ieteica tiem, kam ir tāda iespēja (piemēram, lauku iedzīvotājiem), atteikties no gāzes un izmantot malkas apkuri. Šķiet, ministri ieteiktu pilsoņiem dzīvot alās, ja vien Ukrainā būtu pietiekami daudz kalnu.

Un tomēr ar tarifu augšanu saistītie Ukrainas Ministru kabineta pasākumi nebija negaidīti. Tie īstenoti Starptautiskā Valūtas fonda ietekmē – kredītus bija iespējams dabūt tikai ar tādu noteikumu. Par kredītiem nākas maksāt ne tikai naudā, bet arī ar tādām nepopulārām reformām.

Космодром с установленной ракетой Антарес в США - Sputnik Latvija
Kosmiskie plāni: Ukraina paziņojusi par vēlmi apmesties uz Mēness

Jau tāpat ne īpaši augstā dzīves līmeņa krišanās tarifu palielināšanās dēļ noved pie labi saprotama iedzīvotāju sašutuma. Pagaidām protesti vēl nav skaļi, taču Petro Porošenko administrācija raizējas par to, ka tas varētu mainīties, ja pie lietas ķersies politiķi. Partijas "Batkivščina" un Radikālās partijas līderi – Jūlija Timošenko un Oļegs Ļaško jau vērtē masu noskaņojumu un nežēlo kritiskus izteikumus. Ukrainas mediji ziņo, ka Timošenko jau gatavojoties stāties "tarifu maidana" priekšgalā. Grūti teikt, vai ir patiesība, vai tikai baumas. Taču itin labi var iedomāties, ka pēc diviem vai trim mēnešiem, kad aukstums pieņemsies un neapmaksāto rēķinu skaits augs, augs arī tāda "maidana" gribētāju skaits.

Spriežot pēc visa, Petro Porošenko uzskata, ka šāds risks pastāv, ja jau viņš mēģina nomelnot konkurentus ar savām apsūdzībām par spēlēm Krievijas pusē. Droši vien prezidenta administrācija izmantos ne tikai draudīgus vārdus – lietā tiks likti arī citi ietekmes instrumenti. Taču kā varas iestādes cer apspiest vienkāršos iedzīvotājus, ko milzīgās summas jau tāpat ir nospiedušas pie zemes? Diezin vai līdzēs arguments "ja tu esi pret cenu pieaugumu, tu esi Krievijas pusē." Pat tad ja tas iedarbosies, diezin vai valdība būs mierā ar rezultātu.

Ziņu lente
0