Politika

Ukrainas Rada uzskata, ka PSRS ir atbildīga par Otrā pasaules kara sākumu

© Sputnik / Evgeny KotenkoСекретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Андрей Парубий
Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Андрей Парубий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi Atmiņas un solidaritātes deklarāciju, kurā sniegta Otrā pasaules kara interpretācija.

RĪGA, 22. oktobris — Sputnik. Ukrainas Augstākā rada pieņēmusi Ukrainas, Polijas un Lietuvas Atmiņas un solidaritātes deklarāciju par Otrā pasaules kara notikumiem, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz 112.ua publicēto informāciju.

Dokumenta autori apgalvo, ka Padomju Savienības un Vācijas noslēgtais Ribentropa-Molotova pakts "novedis pie Otrā pasaules kara sprādziena 1. septembrī", bet pēc tam – pie "Vācijas un Padomju Savienības okupacijas Polijā" un "padomju okupācijas" Lietuvā, Latvijā un Igaunijā un masveida represijām.

Padomju Savienības ģerbonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltija vēlas aprēķināt PSRS nodarītos zaudējumus pēc vienota parauga

Pakta rezultātā tika pieņemti lēmumi, kas iezīmēja "jaunu Austrumu un Centrālās Eiropas paverdzināšanas posmu", kas ildzis vairāk nekā 50 gadus, teikts deklarācijā.

Augstākās radas spīkeris Andrejs Parubijs pavēstīja, ka dokumentu jāpieņem arī Polijas parlamentā. Lietuvā deklarācija tiks iesniegta izskatīšanai mazliet vēlāk, kad tiks ievēlēts jaunā sasaukuma Seims, atzīmēja telekanāls.

1939. gada 23. augustā PSRS un Vācija parakstīja līgumu par neuzbrukšanu. To ierosināja Vācija. Līgums tika parakstīks, kad Padomju valsts valdība pārliecinājās, ka rietumvalstis nevēlas sadarboties ar PSRS, lai organizētu kopīgu pretsparu hitleriskajai Vācijai.

Министр иностранных дел Украины Павел Климкин - Sputnik Latvija
Ukraina izvērtē iespējas izstāties no NVS

Līguma slepenajos protokolos bija paredzēta Vācijas un PSRS ietekmes zonu sadale. Tie tika īstenoti, kad Vācija 1. septembrī iebruka Polijā, bet PSRS 17. septembrī ieveda karaspēku Rietumukrainā un Baltkrievijas rietumu rajonos, kas tolaik piederēja Polijai. Ribentropa-Molotova pakts zaudēja spēku, kad Vācija iebruka Padomju Savienības teritorijā.

1989. gada decembrī PSRS Tautas deputātu kongress oficiāli nosodīja minēto paktu.

Ziņu lente
0