Kas noticis ar latviešu sērkociņiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušā gadsimta sākumā Latvijā bija piecas sērkociņu fabrikas, bet tagad vairs nav nevienas.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Pirms Otrā pasaules kara Latvijā strādāja piecas sērkociņu fabrikas, kuru produkcija tika eksportēta uz vairākām pasaules valstim. XXI gadsimta sākumā Latvijā bija divas fabrikas, bet tagad vairs nav nevienas, vēsta portāls LSM.lv.

Pašlaik veikalos atrodamie sērkociņi ir tikai "imitācija", pastāstīja Latvijas kokrūpniecības uzņēmumu asociācijas "Latvijas koks" izpilddirektors Andris Plezers.

"Tīrais kauns, nevis sērkociņi, imitācija. Daudz tievāki, īsāki, neizturīgi, rupji apstrādāti. Mēs ražojām sērkociņus, kas spīdēja, bija lielāki un nelūza, kad tos aizdedzināja, — stāstīja Plezers. – Tagad švirkstini sērkociņu un skaties – salūzīs vai ne."

Pēdējās divas sērkociņu fabrikas — "Liepājas sērkociņi" un "Komēta" Rīgā — aizvērās nesen. Plezers uzskata, ka tur pie vainas ir slikts mārketings un spēcīga konkurence: "Liepājas sērkociņi" un "Komēta" savā starpā nesazinājās, sāka konkurēt viena ar otru.

Liepājas fabrika bija mazāka, menedžments – vājāks. Nācās apturēt ražošanu," – viņš paskaidroja. Savukārt fabriku "Komēta" piebeidzis straujais apaļkoku cenu pieaugums, ko uzņēmums pircis tikai Latvijā.

Agrākā slava

Agrāk Latvijas sērkociņus pazinusi visa pasaule, pateicoties to kvalitātei.

Piemēram, "Komēta"90% produkcijas eksportēja uz Jemenu, Ēģipti, AAE, Vāciju un Angliju.

"Anglijā mūsu sērkociņi augstu kotējās. Pat karaliene zināja latviešu sērkociņus,"- atceras Plezers.

Eksperti uzskata, ka tuvākajos gados jaunas sērkociņu fabrikas Latvijā neatvērsies, jo nav gandrīz nekādu iespēju, ka tās varētu atpirkties.

Ziņu lente
0