Pētījums: Baltijas valstīs dzīvo nejūtīgi cilvēki

© Sputnik / Igor MaidenПивной фестиваль
Пивной фестиваль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Empātijas spēja Baltijas valstīs ir viena no zemākajām visā pasaulē, liecina Mičiganas universitātes psihologu un sociologu pētījums.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Pētnieki no Mičiganas universitātes secinājuši, ka Baltijas valstīs un Austrumeiropā dzīvo vieni no cietsirdīgākajiem cilvēkiem pasaulē, vēsta LSM.lv.

Psiholoģijas profesora Viljama Čopika vadītais zinātniskais kolektīvs izpētīja 63 valstu iedzīvotājus. Viņiem tika piedāvāta iespēja aizpildīt anketas tiešsaistē ar mērķi noskaidrot empātijas līmeni.

Jautājumi bija sastādīti tā, lai, pēc pētījuma autoru domām, būtu iespējams spriest par respondentu spēju just līdzi un novērtēt viņu tieksmi izprast citu cilvēku viedokli.

Pēc vairāk nekā 104 tūkstošu anketu apstrādes tika aprēķināts katras valsts iedzīvotāju empātijas līmenis.

Izrādījies, ka visaugstākais empātijas līmenis ir Ekvadorā – tās iedzīvotāji saņēmuši 3,97 punktus.

Lietuvu pētnieki novietojuši pēdējā vietā (3,15 punkti).

Arī Igaunija un Latvija nokļuvušas reitinga pēdējās vietās ar 3,27 un 3,37 punktiem.

"Šīs valstis atrodas netālu viena no otras iegūto punktu ziņā – nelielā atšķirība var likt mainīt to vietas sarakstā par dažām pozīcijām," – paskaidroja pētījuma autors profesors Čopiks.

Uz jautājumu par zemā empātijas līmeņa iemesliem Austrumeiropā profesors atbildēja, ka šajā ziņā pētniekiem vēl nav drošas pārliecības. Šo rādītāju, iespējams, ietekmējuši vairāki faktori.

Piemēram, zināmas pēdas, iespējams, atstājusi valstu ekonomiskā un politiskā vēsture, viņš paskaidroja.

Ziņu lente
0