Eksperti par Krievijas aviobāzi Sīrijā: šis karš vilksies ilgi

© Sputnik / Dmitry Vinogradov / Pāriet pie mediju bankasСамолеты ВКС РФ на авиабазе "Хмеймим" в Сирии
Самолеты ВКС РФ на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologi stāsta, vai mainīsies situācija Tuvajos Austrumos, kad ratificēta vienošanās par Krievijas aviācijas grupas beztermiņa dislokāciju Sīrijā, un par ko liecina šāds Maskavas lēmums.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik, Marija Šeludjakova. Ratificējot Krievijas un Sīrijas vienošanos par GKS aviācijas grupas dislokāciju Sīrijas teritorijā, Krievija liek saprast, ka karš Sīrijā būs ilgs, Sputnik paskaidroja Tuvo Austrumu, un Centrālāzijas valstu izpētes centra direktors Semjons Bagdasarovs.

Karš būs ilgs

Līgumu par aviācijas grupas dislokāciju Krievija un Sīrija parakstīja jau 2015. gada 26. augustā Damaskā, jau pirms Krievijas operācijas oficiālās operācijas sākuma Sīrijā.

Plakāts ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina attēlu uz Manhetenas tilta Ņujorkā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Čehu politiķis uzskata, ka Putins ir absolūts politiskais līderis

Dokuments nosaka, ka Krievijai tiek sniegtas tiesības ievest Sīrijā apbruņojumu, iekārtas un munīciju, kas nepieciešami Krievijas aviācijas grupas uzdevumu izpildei. Aviācijas grupa dislocēta Sīrijā pēc Damaskas lūguma un atrodas Hmeimimas aerodromā Latākijā. Aviācijas grupa saņem tiesības netraucēti šķērsot Sīrijas robežu. Vienošanās noslēgta uz nenoteiktu laiku.

"Krievijas aviācijas grupas beztermiņa dislokācija mainīs situāciju Vidusjūras austrumu daļā. Pirmkārt, tas dod iespējas sadarboties ar Krievijas jūras grupējumu, kas te neatrodas pastāvīgi, taču Krievijas flotes kuģi regulāri apmeklē Vidusjūru sakarā ar notikumiem Sīrijā," – pavēstīja Semjons Bagdasarovs.

Pie tam nesen kļuva zināms par Krievijas valdības nodomu izveidot Tartusa ostā Sīrijā pastāvīgu Krievijas JKS bāzi. Eksperts norāda, ka šī jūras kara bāze un aviācijas grupa nodrošinās "pasākumu kompleksu Vidusjūras austrumu daļā."

"Runāsim atklāti. Šī bāze ir izveidota karadarbībai Sīrijas teritorijā. Karš šajā valstī turpināsies, maigi izsakoties, ne vienu gadu vien. Ir jāsaprot, ka karš būs ilgs, — uzsvēra Bagdasarovs. – Iepriekš tika runāts par trim, četriem un sešiem mēnešiem, taču tagad ir skaidrs, ka konflikts nav īslaicīgs."

Maskavas Kārnegija centra zinātniskās padomes loceklis Aleksejs Malašenko paziņoja Sputnik, ka vienošanās ratifikācija liecina tikai par Krievijas vēlmi iespiesties reģionā.

"Principā, kardinālas izmaiņas Tuvajos Austrumos nav gaidāmas. Kamēr Maskava cenšas iespiesties cauri Sīrijai un nostiprināties, padarot SAR par savas politiskās klātbūtnes placdarmu. Tas bija sagaidāms. Ratifikācija tika atlikta, taču notikušais pieder pie kopējām tendencēm," – viņš pavēstīja.

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas kara aviācija Hmeimimas bāzē Sīrijā
Российская боевая авиация на авиабазе Хмеймим в Сирии - Sputnik Latvija
Krievijas kara aviācija Hmeimimas bāzē Sīrijā

Iepriekš Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka vienošanās ar Sīriju nav vērsta pret trešajām valstīm un paredzēta tikai aizsardzībai. Savukārt Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Viktors Ozerovs aviācijas grupas dislokāciju Sīrijā nosauca par Krievijas ieguldījumu situācijas stabilizācijai Sīrijā.

Kurš un ar ko karo

Aviācijas bāze Hmeimima Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija ratificējusi vienošanos par aviācijas grupas beztermiņa dislokāciju Sīrijā

Patiešām, Sīrijas konflikts ir daudzšķautņains, un tuvākajos gados neatrisināsies, paskaidroja Prognožu un politiskās noregulēšanas institūta direktors Aleksandrs Kuzņecovs. Situācijas noregulēšanā Tuvajos Austrumos iesaistīti visas valstis, kas piedalās cīņā par virskundzību pasaulē.

Pēc eksperta domām, konfliktu Sīrijā iespējams sadalīt trīs svarīgākajos līmeņos. Pirmais, acīmredzamākais ir Sīrijas valdības spēku konfrontācija ar teroristiskajiem grupējumiem. Otrs līmenis ir tikpat svarīgs – pretrunas reģionālo spēku (Irānas, Saūda Arābijas un Turcijas) starpā. Trešo līmeni veido globālās pretrunas Krievijas un ASV starpā, precizēja Kuzņecovs.

Politologs paskaidroja, kāpēc nav nozīmes cerēt, ka Tuvajos Austrumos drīz iestāsies miers. Pirmkārt, Saūda Arābijas un Irānas samierināšanās pašlaik it nemaz nav saskatāma. Arī pretējā gadījumā tik un tā saglabātos Sīrijas konflikta attīstības priekšnoteikumi.

"Pēdējo trīs vai četru gadu laikā vērojama Saūda Arābijas un Irānas konflikta eskalācija. Ja "arābu pavasara" sākumā bija iespējams runāt par auksto karu abu valstu starpā, tad pašlaik, pateicoties politisko marionešu darbībām, Sīrijas, Irākas, Jemenas un Libānas teritorijā pilnā sparā rit karš. Tuvākajā laikā nekāda samierināšanās nav gaidāma. Ir jāaptur šie spēki, lai tie neiesaistītos atklātā konfliktā," – piebilda Kuzņecovs.

Sīrija pārvēršas par kaujas lauku, kurā cīnās valstis, kas piedalās cīņā par virskundzību pasaulē. Pretrunas ir dziļākas, nekā šķiet no pirmā acu uzmetiena, paskaidroja Krievijas Raķešu un artilērijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Konstantins Sivkovs.

© Sputnik / Василий Батанов / Pāriet pie mediju bankasRaķešu komplekss "Miraž"
МРК Мираж - Sputnik Latvija
Raķešu komplekss "Miraž"

"Pasaulē rit divu globālo projektu cīņa. Pirmais paredz viena pola pasauli ar ASV priekšgalā. Otrs – daudzpolāru pasauli ar spēka centriem visos reģionos: Krievija, Ķīna un citas valstis. No monopolārās pasaules spēku puses dažas valstis izvirza pretenzijas uz virskundzību pasaulē. Pirmkārt, tās ir ASV. Uz virskundzību pretendē arī transnacionālās korporācijas un banku struktūras," – pavēstīja Sivkovs.

Sīrijas prezidents Bašars Asads. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bašars Asads brīdina par trešā pasaules kara risku Sīrijas dēļ

Sestdien Lozannā notiek tikšanās Sīrijas jautājumā. Tajā piedalās Krievija, ASV un reģionālās valstis, tostarp arī Saūda Arābija un Turcija. Krievijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka galvenais jautājums, kas tiks apspriest tikšanās laikā, ir pamiera atjaunošana valstī.

Domājams, tikšanās dalībnieki apspriedīs arī jautājumu par to, kā nepieļaut ASV un Krievijas bruņoto spēku grupējumu nesankcionētu saskarsmi, kā arī kritisku situāciju risināšanas kārtību. Politologs ir pārliecināts, ka tikšanās gaitā puses centīsies atrast saskaņotu lēmumu, taču iespējas panākt pozitīvu kompromisu ir iluzoras.

Ziņu lente
0