Deviņi no desmit Latvijas krievvalodīgiem iedzīvotājiem prot sasveicināties latviski

© Stas2kLuterāņu bībele latviešu valodā. Foto no arhīva
Luterāņu bībele latviešu valodā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs desmitais krievvalodīgais iedzīvotājs nav spējīgs saprasties latviešu valodā, tomēr tas jau ir progress – 1989. gadā tādu bija trīs ceturtdaļas.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Latviešu valodu prot aptuveni 90% Latvijas iedzīvotāju, teikts Latviešu valodas aģentūras pētījumā par 2010.-2015. gadu, kas šodien tika prezentēts Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē.

Latvijā dzīvo vairāk nekā 160 dažādu tautību pārstāvji, kuri runā daudzās valodās. Latvijas skolās var apgūt aptuveni 10-15 svešvalodu, no kurām populārākās ir angļu un krievu valodas, teikts pētījumā.

Скопление людей - Sputnik Latvija
Otto Ozols: kad pienāks gals Eiropai

Latviešu valoda ir dzimtā aptuveni 1,23 miljoni iedzīvotājiem, savukārt krievu valodu kā dzimto, izņemot krievus, visbiežāk norādījuši Latvijā dzīvojošie ukraiņi, baltkrievi un poļi.

Aptaujas gaitā tika atklāts, ka latviešu valodas pamatzināšanas ir vismaz 91% valsts iedzīvotāju, kuriem latviešu valoda nav dzimtā. Citiem vārdiem, deviņi no desmit krievvalodīgiem spēj uzturēt vienkāršu sarunu, izprast lēno runu, lasīt reklāmas sludinājumus un uzrakstīt latviski savu vārdu, adresi un profesiju.

Kopš 1989. gada šīs radītājs pieaudzis aptuveni četras reizes, tad latviešu valodu prata 23% Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvju. Tomēr, saskaņā ar Valsts valodas centra viedokli, pilnā mērā valsts valodu vēl nav apguvuši daži vietējo pašvaldību deputāti un mēri.

Tomēr nav zināms, vai bija aptaujāti arī bēgļi, kuri masveidā bēg uz Vāciju, jo nevar iemācīties latviešu valodu vismaz pamata līmenī.

Ziņu lente
0