Pasaules Banka iesaka Latvijai slēgt psihiatriskās slimnīcas

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasИнвалидная коляска
Инвалидная коляска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visā pasaulē cenšas psihiatriskajās slimīcās cilvēkus ilgi neturēt, un slimnīcu skaits pamazām sarūk, taču Latvija vēl nav gatava uzklausīt tādus Pasaules bankas ieteikumus, jo slimniekiem nav, kur palikt.

RĪGA, 10. oktobris – Sputnik. Pasaules Bankas eksperti ieteica Latvijai slēgt 11 slimnīcas, vēsta portāls Lsm.lv.

Statistika liecina, ka pašnāvību skaits Latvijā ir divkārt lielāks nekā vidēji ES – valsts ieņem ceturto vietu no beigām. Pie tam vietu psihiatriskajās un psihoneiroloģiskajās slimnīcās ir vairāk nekā vidēji ES. Taču tagad, iespējams, slimnīcu skaits saruks, lai arī nav saprotams, kā tas ietekmēs nācijas veselību. 

Jau 2009. gadā Veselības ministrija iesniedza valdībai slēdzienu veselības aprūpes jautājumā un ierosināja par 50% samazināt vietu skaitu, bet pārējiem pacientiem noteikt ambulatorās apkalpošanas formas. Tomēr lielākā daļa slimnīcu turpināja rekonstrukciju stacionārās ārstēšanas vajadzībām.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Laimi un veselību Jaunajā gadā: Austrumu slimnīcā jau izsmeltas gada kvotas

Tagad līdzīgu ieteikumu sniedza Pasaules Banka. Tiek ierosināts, piemēram, slēgt Gintermuižas slimnīcu, Aknīstes slimnīcu un Bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu Ainažos.

Pasaules Banka iesaka pievienoties visā pasaulē pieņemtajiem principiem: neturēt pacientus slimnīcās ilgu laiku, dāvāt viņiem iespēju uzturēties, piemēram, speciālās komūnās vai aprūpes centros. Šādu pieeju izraudzījās Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs – tas nesen izveidoja divus ambulatoros dienas centrus, kuros ik gadus ārstējas pa 950 pacientiem.

No otras puses, Gintermuižas slimnīcā aptuveni simt pacienti dzīvo pastāvīgi, ir pat tādi, kas šeit uzturas kopš 90. gadu vidus. Lai nodrošinātu viņu ārstēšanu ārpus slimnīcas, ir jāpaplašina valsts apmaksāto ambulatori sniegto pakalpojumu saraksts. Nepieciešama arī ciešāka sadarbība ar pašvaldībām, bez kuru palīdzības ilgstošās aprūpes centrus organizēt neizdosies.

Ziņu lente
0