Saņemta informācija par Lietuvas Seima vēlēšanu sākotnējiem rezultātiem

© Wikipedia / Marcin Białek Сейм Литовской Республики
Сейм Литовской Республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parlamenta vēlēšanu pirmajā tūrē partija "Zemnieku un zaļo savienība" saņem 25,86% balsis, Sociāldemokrātiskā partija – 15,44%, "Tēvzemes savienība-kristīgie demokrāti" – 15,01%.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Lietuvas Seima vēlēšanu pirmajā tūrē partija "Zemnieku un zaļo savienība" saņem 25,86% balsis, Sociāldemokrātu partija – 15,44%, "Tēvzemes savienība — kristīgie demokrāti" – 15,01%, paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija pēc 7% biļetenu apstrādes, vēsta RIA Novosti.

"Sākotnējos datus galvenā vēlēšanu komisija ir iesniegusi, ņemot vērā rezultātus, kas apkopoti 48 apgabalos no 891 vēlēšanu iecirkņa," – teiks vēlēšanu komisijas ziņojumā.

Собака во время поиска пострадавших - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima vicespīkera brālis nošāvis robežsargu suni

Komisijas pārstāvji piebilda, ka partija "Kārtība un taisnīgums" ir savākusi 7,8%, Lietuvas poļu vēlēšanu akcija – 7,52%, Darba partija – 6,72%, Liberāļu savienība – 5,86%. Citas partijas pagaidām nav pārvarējušas 5% barjeru.

Svētdien Lietuvā notika parlamenta vēlēšanas. Uz 141 vietu Seimā pretendē 12 partijas, 2 bloki un 26 neatkarīgie deputāta kandidāti. Deputāti tiks ievēlēti uz četriem gadiem. Valstī izveidota jauktā vēlēšanu sistēma: 71 deputāts tiek ievēlēts no viena mandāta apgabaliem, 70 – no vairāku mandātu apgabaliem.

Vēlēšanu aktivitātes slieksnis – 25%. Vēlēšanu iecirkņu slēgšanas brīdī, ieskaitot priekšlaicīgās balsošanas rezultātus, vēlēšanās bija piedalījušies 49,90% balsstiesīgo. Mažoritātajā sistēmā aktivitātes slieksnis nav noteikts. Likums pauž: ja balsu skaits pārsniedzis 40% un mažoritārais kandidāts saņēmis vairāk nekā 50% balsu, tiek uzskatīts, ka viņš ir ievēlēts pirmajā tūrē. Pretējā gadījumā pēc divām nedēļām tiek organizēta otrā tūre, kurā uzvarētājs tiek noteikts ar vienkāršu balsu vairākumu.

Ziņu lente
0