Politika

Latvija atbalsta sievietes kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam

© AFP 2023 / KIRILL KUDRYAVTSEVМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās Latvija plāno atbalstīt sievieti no Austrumeiropas, proti, Eiropas Komisijas viceprezidenti Kristalinu Georgijevu no Bulgārijas, neskatoties uz to, ka viņas kandidatūra nav pārāk populāra pat Bulgārijā.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Latvija atbalsta Eiropas Komisijas viceprezidentes Kristalinas Georgijevas kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatā, aģentūrai LETA apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvijas pozīcija ir tāda, ka šoreiz ANO ģenerālsekretāra amats jāieņem Austrumeiropas pārstāvim, bet dzimumu līdztiesībai ANO ir jābūt ne tikai vārdos, bet arī darbos.

"Diemžēl pēdējie trīs balsojumi rāda, ka neviena no sievietēm, kuras izvirzītas no Austrumeiropas grupas, nav guvusi pietiekami daudz atbalsta,"— sacīja Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs Egdars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas zivrūpnieki: Rinkēviča politika izmaksā pārāk dārgi

Cīņā par ANO ģenerālsekretāra amatu pēc piektās kārtas balsojuma līdera vietu joprojām ieņem bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Gutērešs, kurš pēdējos desmit gadus bija ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos. Otrajā vietā ierindojās bijušais Serbijas Ārlietu ministrijas vadītājs Vuks, trešajā — Slovākijas Ārlietu ministrijas vadītājs Miroslavs Laičaks, ceturtajā vietā pacēlās Argentīnas ārlietu ministre Susana Malkorra.

"Mēs uzskatām, ka šajās sacensībās jābūt jauniem kandidātiem, un šajā ziņā Georgijeva, gan strādājot Pasaules Bankā, gan abos amatos Eiropas Komisijā, ir visatbilstošākā kandidāte," — sacīja Rinkēvičs.

Trešdien Bulgārija nomainīja savu kandidātu ANO ģenerālsekretāra amatam — UNESCO ģenerālsekretāres Irinas Bokovas vietā bija izvirzīta Georgijeva, neskatoties uz to, ka saskaņā ar aptaujām, Bokovas kandidatūru atbalsta vairāk nekā 60% Bulgārijas iedzīvotāju. Uzreiz pēc lēmuma par kandidāta nomaiņu Bulgārijas sociālistiskā partija (BSP) sākusi konsultācijas jautājumā par neuzticības izteikšanu valdībai, jo Georgijevas iecelšana kļūstot par "pēdējo pilienu".

Kristalina Georgijeva ir Eiropas Komisijas viceprezidente un Eiropas komisārs budžeta un finanšu plānošanā.

Ziņu lente
0