Viedoklis

WADA var pazust pēc aicinājumiem atstādināt Krievijas sportistus

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasПроведение анализа в лаборатории
Проведение анализа в лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
WADA ierosinājumi atstādināt visus Krievijas sportistus no dalības Olimpiskajās spēlēs var slikti ietekmēt aģentūras tālāko darbu. SOK ir neapmierināta ar WADA darbu un varētu izmantot organizācijas radikālos piedāvājumus, lai ierobežotu tās pilnvaras.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) var zaudēt neatkarību vai būtiski mainīt struktūru, ņemot vērā tās ierosinājumus atstādināt krievu atlētus no dalības Olimpiskajās spēlēs, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Raksts par to publicēts britu avīzē Guardian.

Izdevums informē, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir neapmierināta ar WADA darbību un vēlas izmantot aģentūras prasības atstādināt Krievijas sportistus no 2016. gada spēlēm, lai reformētu organizācijas struktūru.

laboratorija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
17 valstu antidopinga aģentūru vadītāji aicināja reformēt WADA

2015. gada novembrī WADA neatkarīgā komisija apsūdzēja Krieviju par antidopinga noteikumu vairākkārtējiem pārkāpumiem. Tika apturēta Maskavas antidopinga laboratorijas darbība, kā arī pieņemts lēmums par RUSADA neatbilstību WADA kodeksam. Pašlaik WADA rūpīgi kontrolē Krieviju, ņemot vērā antidopinga sistēmas reformas pēc dopinga skandāla vieglatlētikā. Neskatoties uz WADA ieteikumiem, SOK daļēji pielaida Krievijas izlasi Olimpiādei Riodežaneiro.

Otrdien, 20. septembrī vienā no WADA analītiskajiem centriem notika atklāta diskusija par SOK plāniem izskatīt "profesionālās ētikas nodaļas" izveides iespēju, kas varētu pārņemt savā ziņā daļu aģentūras pilnvaru. Šīs nodaļas plānotie uzdevumi – cīņa ar korupciju, mačiem pēc vienošanās un aizliegtu preparātu lietošanu.

Американская теннисистка Серена Уильямс - Sputnik Latvija
Narkotikas mēdz būt dažādas: WADA dubultie standarti

Argentīnas Olimpiskās komitejas vadītājs Herardo Vertheina stingri kritizēja WADA līderus. Viņš pārmeta aģentūrai "sporta kustības diskreditāciju" un acīmredzamus mēģinājumus uzvelt citiem atbildību par savām kļūdām. The Guardian arzīmē, ka Vertheins un SOK vadītājs Tomass Bahs atbalsta ideju par WADA prezidenta Kreiga Rīdija atstādināšanu no amata.

Verthains norādīja, ka aģentūra nav izpildījusi savus pienākumus, tātad SOK vajadzētu pārdomāt iespēju izveidot organizāciju, kas nāks WADA vietā.

"Neskatoties uz SOK dažādiem pieprasījumiem, līdz šim neesam saņēmuši saprotamu paskaidrojumu, kāpēc WADA nav centusies atrisināt dopinga problēmas Krievijā, lai arī atbilstošā informācija bija tās rīcībā jau 2010. gadā, taču pirms 2014. gada spēlēm Sočos tā atkārtoti akreditēja Maskavas laboratoriju," — atgādināja Vertheins.

Ziņu lente
0