Latvijas skolām jābūt pieejamām visiem bērniem

© Sputnik / Alexey Kudenko / Pāriet pie mediju bankasИнвалидная коляска
Инвалидная коляска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekļaujošās izglītības iniciatīvas "Pasaule visiem" mērķis ir pārskatāmā nākotnē nodrošināt vides pieejamību bērniem ar invaliditāti visās Latvijas skolās.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Šodien Latvijā darbu sāk iniciatīva "Pasaule visiem", kuras mērķis ir līdz 2019. gada 1. septembrim ieviest iekļaujošās izglītības pamatprincipus vismaz 15 skolās visā Latvijā.

Likumprojekta iniciators – biedrība "Es redzu" nodarbojas ar vājredzīgo un aklo bērnu un jauniešu integrāciju. Viens no "Es redzu" mērķiem – pārliecināt sabiedrību par to, ka redzes invalīdiem ir pilnvērtīgas tiesības piedalīties sabiedriskajā dzīvē, tiesības uz izglītību, darbu, vides pieejamību un līdzdalību dažādos kultūras pasākumos.

Biedrība uzsver, ka Latvijā pašlaik ir aptuveni 168 000 personu ar invaliditāti, tajā skaitā – 8000 bērnu. Bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām ir jānodrošina pilnvērtīga iekļaušanās sabiedrībā, uz ko vērsta iniciatīva "Pasaule visiem".

Iekļaujošās izglītības principi nodrošina skolas vides un izglītības pieejamību visiem bērniem. Tie apstiprina katra cilvēka vērtību, tiesības uz saziņu un tuvinieku atbalsta un draudzības nozīmi.

Par projekta "Pasaule visiem" seju kļuvusi septiņus gadus vecā Kristīne Krūmiņa.

Iedzimtas pataloģijas dēļ meitene ir paralizēta zem jostasvietas un pārvietojas tikai invalīdu krēslā. Taču vecāku uzstājība ir dāvājusi viņai iespēju apmeklēt parastu Rīgas pašvaldības bērnudārzu "Ābecītis", un šogad meitene sākusi mācīties Rīgas Igauņu pamatskolas 1. klasē.

Bērnudārzs bija pilnībā piemērots bērniem ar īpašām vajadzībām, lai arī Kristīne bija pirmais bērns ar invaliditāti, kurš sāka to apmeklēt. Taču ar skolu radās grūtības – meitenes mātei tika ieteikts sūtīt Kristīni specializētā internātā.

Прием у детского врача. Архивное фото - Sputnik Latvija
Bērnu slimnīcā trūkst ārstu

Tikai divus gadus vēlāk izdevās atrast piemērotu skolu un, pateicoties Rīgas domes finansiālajam atbalstam, izveidot tajā iekļaujošu vidi: uzstādīt pacēlāju, nomainīt durvis un noņemt sliekšņus, kuri radītu traucēkļus invalīda krēsla kustībai.

Iekļaujošā izglītība Latvijā nav jaunums. Vaivaru sākumskola Jūrmalā jau 20 gadus strādā saskaņā ar tās principiem. Skolas direktore Inese Kārkliņa ir saņēmusi balvu "Latvijas lepnums".

Projektā "Pasaule visiem" piedalās arī Rīgas jahtklubs "Auda". Katamarāna "Lover" kapteinis Uldis Mežulis un citi burātāji ir labi informēti par to – viņi jau trīs reizes ir piedalījušies starptautiskajā burāšanas regatē Sail of the Spirit ("Gara buras") – šīs regates dalībnieku komandās ir cilvēki ar invaliditāti.

Ziņu lente
0