Igaunijā pagaisuši 5 tūkstoši kareivīgi noskaņotu krievu

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasТренировка команд по страйкболу
Тренировка команд по страйкболу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu konservatīvās partijas līdera Marta Herlmes paziņojumi par to, ka valstī esot "nodaļa" 5000 labi sagatavotu un kareivīgi noskaņotu krievu, tiek saistīts ar priekšvēlēšanu cīņu.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Igaunijas Drošības policija (KaPo) neapstiprināja Konservatīvās Tautas partijas (EKRE) līdera Marta Helmes apgalvojumus par to, ka Igaunijā esot atrodami 5000 kareivīgu krievu, vēsta Sputnik Igaunija.

Nesen Helme paziņoja, ka viņa rīcībā esošie dati ļauj secināt: Igaunijā dzīvojot aptuveni 5000 labi sagatavotu un apmācītu krievu jauniešu, kuri varot ātri mobilizēties pret Igaunijas valsti.

"Viņi mācās dažādos peintbola un strēlnieku klubos, ir mednieku biedrību biedri utt. Viņiem ir brigadieri. Viņi trenējas Manniku karjerā un citviet, un spēj īsā laika sprīdī mobilizēties pret Igaunijas valsti," – paziņojis politiķis.

Военнослужащие вооруженных сил России во время прохождения этапа Тропа разведчика на конкурсе Отличники войсковой разведки в рамках Международных армейских игр в Новосибирской области - Sputnik Latvija
Pierīgas mežā iedzīvotāji ieraudzījuši līdz zobiem bruņotus krievu diversantus

"Drošības policija neapstiprina tamlīdzīgus apgalvojumus," – paziņoja KaPo preses sekretārs Hariss Pūseps.

Arī agrākie Helmes izteikumi radījuši citu politiķu un ekspertu sašutumu.

Piemēram, Brīvās partijas biedrs Sergejs Metļevs paziņoja, ka krievu tautības mednieku, peintbola un sporta šaušanas mīļotāju pielīdzināšana potenciāliem bruņotiem dumpiniekiem ir provokācija, kas vērsta pret sabiedrisko kārtību. "Grūti iedomāties, kas varētu vairāk nekā šādi paziņojumi sakarsēt starpnacionālo situāciju Igaunijā," – norādīja Metļevs.

Līdzīgu viedokli pauda kara vēsturnieks, pasniedzējs un publicists Igors Kopitins, stāsta portāls rus.err.ee. Viņš uzsvēra, ka valsts un sabiedrības ienaidnieku identifikāciju, kuru darbība būtu definējama kā terorisms vai vērsta pret konstitucionālo kārtību, būtu jāveic kompetentām iestādēm.

Енот-полоскун - Sputnik Latvija
Jenots nenokļūs... Igaunijā

"Nav pieļaujama tādas informācijas izmantošana prezidenta kandidāta priekšvēlēšanu kampaņā," – norādīja eksperts.

"Nav saprotams, kāds ir Helmes spriedumu pamats, taču jāpiezīmē, ka viņa izteiktais pieņēmums pastiprinās igauņu bailes no krieviem un, pretēji, radīs negatīvu reakciju vietējo krievu vidū," – paskaidroja Kopitins.

Priekšvēlēšanu kampaņā EKRE aktīvi izmanto "krievu" jautājumu. Iepriekš politiskais spēks pieprasīja no Igaunijas bijušās ārlietu ministres Marinas Kaljurandes apstiprinājumu, ka viņa no dzimšanas ir Igaunijas pilsone un viņai ir tiesības piedalīties prezidenta vēlēšanās.

Ziņu lente
0